Opgeladen: 8-8-2017
Opgeborgen in: Onzinnig & verdacht, Krachttraining & voeding
Translation: No translation yet

Iron Dream versnelt spierherstel niet

Dream big. Grow big. Dat is de slagzin waarmee MusclePharm het supplement Iron Dream aanprijst. Iron Dream moet tijdens de slaap het spierherstel versnellen, en daardoor de progressie van krachtsporters bespoedigen. Volgens bewegingswetenschappers van Georgia Southern University doet het supplement waarschijnlijk niet wat de fabrikant belooft.


Iron Dream versnelt spierherstel nietStudie
De onderzoekers lieten 49 proefpersonen, waarvan de helft getraind was en de andere helft niet, 50 reps maken op een leg-extensionmachine. De belasting was hoger dan het gewicht waarmee nog net 1 rep mogelijk was. De onderzoekers brachten het gewicht omhoog, en de proefpersonen lieten dat vervolgens gecontroleerd zakken. Dit type krachttraining veroorzaakt fikse spierpijn en spierschade.


Iron Dream versnelt spierherstel nietEen week voor de sessie, en nog eens 4 dagen daarna, gebruikte de helft van de proefpersonen voordat ze gingen slapen Iron Dream. De andere helft slikte een placebo.

Resultaten
De onderzoekers vroegen de proefpersonen hun spierpijn een cijfer te geven, en bepaalden gedurende de dagen na de training hoeveel power de beenspieren van de proefpersonen konden genereren. Het supplement had geen effect.

Poging tot verklaring onzerzijds
Je ziet de samenstelling van Iron Dream hieronder. Een aanbevolen dosering van een kleine 6 gram leert de zink-magnesium-vitamine B6-combinatie die je misschien ook kent als ZMA [en waarover je hier en hier meer leest], plus 3.5 gram van een proprietary blend met onbekende hoeveelheden van onder meer BCAA's, glutamine, glycine en GABA.


Iron Dream versnelt spierherstel nietGlycine verbetert volgens Japans onderzoek de slaap, maar dan wel bij een dosis van 3 gram. Dat geldt ook voor GABA. BCAA's hebben geen effect op de slaap, maar hebben wel een antikatabole werking. Bij een dosis van 5-7 gram per dag.

Wellicht zijn de doses actieve stoffen in Iron Dream te benepen om effect te sorteren.

Slot
Iron Dream is een supplement uit van de Arnold-lijn van MusclePharm die een jaar of vijf geleden op de markt kwam. De samenwerking tussen Arnold Schwarzenegger en MusclePharm is in 2016 verbroken. Volgens PricePlow.com was Schwarzenegger niet te spreken over de supplementen van MusclePharm. [priceplow.com May 9, 2016] Die hadden zo'n slechte naam in de sport gekregen dat Schwarzenegger vreesde voor imagoschade.

Bron:
Int J Exerc Sci. 2016 October 1;9(4):471-81.

Meer:
Via ATP versnelt ElevATP de spiergroei, zeggen onderzoekers van MusclePharm (13-6-2016)
De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie (4-4-2015)
Pre-workout-supplement Assault van MusclePharm werkt heel erg goed, concludeert een door MusclePharm betaalde maar ongetwijfeld volledig betrouwbare studie (18-4-2012)


's Avonds krachttrainen en voordat je gaat slapen een eiwitshake - werkt dat?

Eiwitshake voordat je gaat slapen stimuleert spiergroei

Eiwitshake laat op de avond maakt niet dik

's Avonds krachttrainen en voordat je gaat slapen een eiwitshake - werkt dat?
Volgens deze studie uit Maastricht wel.

Eiwitshake voordat je gaat slapen stimuleert spiergroei
Nog een onderzoek uit Maastricht. Waarom nutteloze peperdure Amerikaanse supplementen kopen als je ook eiwitpoeder hebt?

Eiwitshake laat op de avond maakt niet dik
We rest our case.