Opgeladen: 31-10-2021
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Hart & bloedvaten, Langer leven door supplementen
Translation: High vitamin D levels help keep heart patients alive (1-11-2021)

Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatiënt

Een hoge vitamine D-spiegel beschermt niet alleen je gezondheid als je nog helemaal niets mankeert. Chinese onderzoekers ontdekten dat een optimale vitamine D-status ook de kans op overlijden vermindert bij hartpatiënten.


Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatient


Studie
Chinese cardiologen, verbonden aan Huazhong University of Science and Technology, analyseerden de gegevens van 37079 Britten van 40-69 jaar met een hart- of vaatziekte die waren verzameld in de UK Biobank-studie. De Britten hadden bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte gehad, of leden aan hartfalen.

De onderzoekers konden de studiedeelnemers door de bank genomen een krappe twaalf jaar volgen en wisten hoeveel vitamine D er in hun bloed aanwezig was.

Resultaten
Hoe hoger de concentratie vitamine D in het bloed van de studiedeelnemers, hoe geringer hun kans op overlijden. Met elke 10 nanomol per liter dat de concentratie vitamine D in het bloed toenam, nam de kans op overlijden af met 12 procent.


Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatient

Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatient


Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatient


In de figuur hierboven zie je het verband tussen de concentratie vitamine D en de kans op overlijden door een cardiovasculaire oorzaak. Voor elke 10 nanomol per liter dat de concentratie vitamine D in het bloed toenam, verminderde de kans op overlijden door een cardiovasculaire oorzaak met 9 procent.

Conclusie
"These findings suggest that elevated serum 25(OH)D concentration benefits CVD patients with vitamin D deficiency", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

Bron:
Front Nutr. 2021 Sep 23;8:740855.

Meer:
Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patiënt in leven (11-9-2021)
Supplement met vitamine D vermindert sterfte door kanker (29-11-2020)
Hoe meer vitamine D er in je bloed zit, hoe fitter je bent (3-11-2018)


Kopje nitraatrijke bladgroenten per dag helpt hart- en vaatziekten voorkomen Ergothioneïne, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen Aubergine beschermt bij hartinfarct

Kopje nitraatrijke bladgroenten per dag helpt hart- en vaatziekten voorkomenl
Als je elke dag een kopje bladgroenten binnenkrijgt, neemt je kans op een hartaanval, beroerte, hartfalen of een andersoortig cardiovascular incident af met 15 procent.

Ergothioneïne, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen
Hoe meer ergothioneïne in je bloed circuleert, hoe kleiner is je kans op dodelijke hart- en vaatziekten.

Aubergine beschermt bij hartinfarct
De aubergine, de dieppaarse groente die je eigenlijk 'fruit' moet noemen, bevat stoffen die beschermen bij een hartinfarct.