Opgepoetst: 20-4-2021
Opgeladen: 5-7-2014
Opgeborgen in: Cacao, Hart & bloedvaten, Stikstofmonoxide
Translation: How cacao helps heart and blood vessels function better (20-7-2014)

Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken

Meer duursporters dan je denkt gebruiken fenolrijke cacao met succes als prestatieverbeteraar. Een Japanse dierstudie, die verscheen in PLoS One, laat zien hoe cacao precies werkt. De flavan-3-olen uit cacao verhogen de activiteit van stikstokmonoxide [NO] in de bloedvaten, en verbeteren daarmee het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren. Waarschijnlijk is de ergogene werking van cacao 1-2 uur na inname maximaal.


Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken


NO
Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken
Cacao is een NO-booster. Geef je mensen elke dag een paar gram fenolrijke cacao, dan zakt hun bloeddruk. De fenolen in cacao verhogen de aanmaak van NO in de bloedvaten, waardoor die wijder en soepeler worden. Onderzoekers van het Shibaura Institute of Technology in Japan probeerden met proeven op ratten te achterhalen hoe cacao-fenolen dat precies doen.

De Japanners gaven hun ratten per kilogram lichaamsgewicht 10 milligram flavan-3-oles uit cacao of gewoon water zonder actieve stoffen. De belangrijkste flavonoidverbindingen in het extract waren (+)-catechin en (-)-epicatechin. Het humane equivalent van die dosis is 100-150 milligram.


Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken


Rode bloedcellen
Na inname nam het aantal rode bloedcellen dat de haarvaten passeerde toe. Een uur na inname was de blood flow nog steeds aan het toenemen.


Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken


De cacao-fenolen activeerden het enzym dat NO lospeutert uit L-arginine, zagen de onderzoekers 60 minuten na toediening. De concentratie nitraat en nitriet was toen toegenomen. Dat wijst op een verhoogde aanmaak van NO.


Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken


Mechanisme
Vrijwel onmiddellijk nadat de cacaofenolen in het bloed kwamen, steeg de hartslag en de bloeddruk van de proefdieren. Dat effect hield ongeveer een uur aan.


Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken


De onderzoekers denken dat de fenolen op die manier het effect van inspanning imiteren. Als het hart tijdelijk intensief bloed door de vaten pompt, reageren de vaatwandcellen daarop door meer NO aan te maken.

En dus...
Het prestatieverbeterende effect van cacao is waarschijnlijk optimaal als sporters het 1-2 uur voor hun trainingen of wedstrijden innemen. Na dat uur is de bloeddruk en de hartslag weer normaal, maar is het cardiovasculaire systeem voorbereid op inspanning. De extra soepele bloedvaten zorgen voor een verhoogde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren, en een verbeterde afvoer van afbraakproducten.

Bovendien verminderen soepele bloedvaten de belasting voor de hartspier tijdens inspanning.

Bron:
PLoS One. 2014 Apr 16;9(4):e94853.

Meer:
Cacao verhoogt verbranding van vet (29-6-2014)
In cacao zit een endurance drug (13-3-2012)
Conditie aan het opbouwen? Cacao maakt je sneller fit (3-8-2011)


Aubergine beschermt bij hartinfarct Q10 vergroot overlevingskansen bij hartfalen | Metastudie Groene thee verbetert cholesterolspiegel

Aubergine beschermt bij hartinfarct
De aubergine, de dieppaarse groente die je eigenlijk 'fruit' moet noemen, bevat stoffen die beschermen bij een hartinfarct.

Q10 vergroot overlevingskansen bij hartfalen | Metastudie
Terwijl cardiologen steeds meer mensen redden van voorheen dodelijke cardiovasculaire incidenten, neemt het aantal mensen met hartfalen gestaag toe.

Groene thee verbetert cholesterolspiegel
Groene thee verlaagt het LDL.