04.09.2011

Helft minder opvliegers door magnesium

Als er om wat reden dan ook ineens minder steroidhormonen in je lichaam circuleren krijg je opvliegers. Vraag het maar aan vrouwen in de overgang, kankerpatiënten die antioestrogenen of antiandrogenen krijgen of chemische sporters die zojuist een hormoonkuur hebben beëindigd. Een spotgoedkoop magnesiumsupplement helpt, ontdekten onderzoekers van Virginia Commonwealth University.

Opvliegers
In wetenschappelijke studies waarin onderzoekers opvliegers met medicijnen te lijf gaan kunnen middelen als het antidepressivum venlafaxine opvliegers met ongeveer de helft reduceren. [J Clin Oncol. 2001 Dec 1;19(23):4280-90.]


Helft minder opvliegers door magnesium


Magnesium
Er zijn ook veel anekdotes waarin magnesiumsupplementen opvliegers hanteerbaarder maken. [reviewstream.com] Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of die supplementen net zo goed zouden kunnen werken als de beproefde medicijnen.

Dus deden ze een trial met 25 vrouwen die anti-oestrogenen kregen nadat ze waren behandeld voor borstkanker, en last van opvliegers hadden.

De onderzoekers gaven de vrouwen elke dag 400 mg magnesiumoxide. De vrouwen slikten het supplement voordat ze naar bed gingen.

Resultaten
Het supplement werkte net zo goed als medicijnen, vertellen de figuren hieronder.

In de loop van week 2-5 verminderde het aantal opvliegers per week met 40 procent. De ernst van de opvliegers halveerde.

De vrouwen hadden minder last van vermoeidheid en transpiratie.

De suppletie maakte dat de opvliegers voor de vrouwen een minder groot probleem vormden.

De suppletie verbeterde de kwaliteit van leven echter niet.


Helft minder opvliegers door magnesium


Helft minder opvliegers door magnesium


Conclusie
"The greater than 50% reduction in symptoms suggests that oral magnesium is likely more effective than placebo and meets preestablished criteria of sufficient success to test in a randomized, placebo-controlled trial", schrijven de onderzoekers. Ze benadrukken nog maar eens dat je magnesiumsupplementen voor een paar cent per pil in elke drogist kunt kopen, en dat de gebruikte dosis honderd procent veilig is.

Italiaanse onderzoekers publiceerden in 2007 een studie waarin suppletie met visolie opvliegers tegengaat.

Bron:
Support Care Cancer. 2011 Jun;19(6):859-63.