Opgepoetst: 16-7-2021
Opgeladen: 7-4-2012
Opgeborgen in: Plantenextracten, Suppletie voor meer testosteron
Translation: Greater burdock for more testosterone (11-5-2012)

Grote Klis voor meer testosteron

In elke drogist liggen supplementen met extracten uit de wortel van Grote Klis of Arctium lappa. Ze zouden helpen tegen een vette huid en acne. Volgens onderzoekers van Shandong University verhogen diezelfde supplementen de testosteronspiegel en de interesse in seks.


Grote Klis voor meer testosteron


Grote klis
In de traditionele geneeskunde heeft Grote Klis een keur van toepassingen. Noord-Amerikanse genezers geven de plant aan zwangere vrouwen als die moeten bevallen. Japanse genezers gebruiken Grote Klis tegen huiduitslag, keelpijn en artritis, en de traditionele Chinese geneeskunst kent de wortels van Grote Klis als medicijn tegen impotentie, onvruchtbaarheid en de afwezigheid van seksuele interesse.

Studie
De onderzoekers wilden die seksuele aspecten toetsen in een dierstudie, waarvoor ze 75 mannelijke jong-volwassen ratten als proefdier gebruikten. De onderzoekers verdeelden de ratten in 5 groepen. Daarvan fungeerden er 2 als controlegroep; de ene kreeg niets [Control], de andere kreeg 15 dagen lang elke dag oraal een dosis sildenafil - de actieve stof in Viagra - toegediend. De 3 experimentele groepen kregen dagelijks 300, 600 en 1200 milligram Grote Klis-extract op waterbasis toegediend.

Als je die dosis omrekent naar een humaan equivalent, dan kom je 3-12 gram extract per dag. Dat is hoog. De Grote Klissupplementen in drogisterijen en natuurvoedingswinkels bevatten per capsule meestal zo'n 425 milligram extract.

Resultaten
Toen de onderzoekers de proefdieren op dag 3, 7 en 15 bij geslachtsrijpe wijfjes zetten, zagen ze dat Grote Klis het seksueel gedrag van de mannetjes stimuleerde. Ze kregen vaker erecties, klommen vaker op de wijfjes en ejaculeerden vaker. [Tabel] Hoe meer extract de ratten hadden gekregen, hoe sterker was het effect.


Grote Klis voor meer testosteron


Grote Klis voor meer testosteron


In de experimentele groepen steeg gedurende de toediening de testosteronspiegel met 40, 87 en 126 procent. Hoe hoger de dosering Grote Klis-extract, hoe hoger steeg de testosteronspiegel.

Mechanisme
Hoe het extract precies werkt weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat bestanddelen van de Grote Klis het hormoon LH imiteren, en de testes meer testosteron laten aanmaken.

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2012 Feb 1;12:8.

Meer:
Arctigenin, de endurance drug in Arctium lappa (30-8-2015)
Lignaan in Arctium lappa maakt vasten dodelijker voor kankercellen (14-8-2015)


Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder Suppletie met EPA verhoogt testosteronspiegel Laos voor meer testosteron

Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder
Dadelpitten verhogen, als je afgaat op dierstudies, de testosteronspiegel.

Suppletie met EPA verhoogt testosteronspiegel
De testes van mannen die visoliesupplementen gebruiken, zijn gezonder dan die van mannen die dat niet doen.

Laos voor meer testosteron
In elke supermarkt of toko ligt laos, een poeder dat is gemaakt van de wortels van de Aziatische plant Alpinia galanga.