07.04.2012

Grote Klis voor meer testosteron

In elke drogist liggen supplementen met extracten uit de wortel van Grote Klis of Arctium lappa. Ze zouden helpen tegen een vette huid en acne. Volgens onderzoekers van Shandong University verhogen diezelfde supplementen de testosteronspiegel en de interesse in seks.

Grote klis
In de traditionele geneeskunde heeft Grote Klis een keur van toepassingen. Noord-Amerikanse genezers geven de plant aan zwangere vrouwen als die moeten bevallen. Japanse genezers gebruiken Grote Klis tegen huiduitslag, keelpijn en artritis, en de traditionele Chinese geneeskunst kent de wortels van Grote Klis als medicijn tegen impotentie, onvruchtbaarheid en de afwezigheid van seksuele interesse.

Studie
De onderzoekers wilden die seksuele aspecten toetsen in een dierstudie, waarvoor ze 75 mannelijke jong-volwassen ratten als proefdier gebruikten. De onderzoekers verdeelden de ratten in 5 groepen. Daarvan fungeerden er 2 als controlegroep; de ene kreeg niets [Control], de andere kreeg 15 dagen lang elke dag oraal een dosis sildenafil - de actieve stof in Viagra - toegediend. De 3 experimentele groepen kregen dagelijks 300, 600 en 1200 mg Grote Klis-extract op waterbasis toegediend.

Als je die dosis omrekent naar een humaan equivalent, dan kom je volgens de simpele en conservatieve methode op 30-120 mg per kg lichaamsgewicht. Gebruik je de officiële en minder conservatieve formule, dan kom je op 49 - 194 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Weeg je tachtig kg, dan kom je dan op 3,9 g - 15.6 g per dag. De eerstgenoemde dosis is nog net te doen. De Grote Klissupplementen in drogisterijen en natuurvoedingswinkels bevatten per capsule meestal zo'n 425 mg extract. Of die hoogste dosis veilig is? Wij vragen het ons af.

Resultaten
Toen de onderzoekers de proefdieren op dag 3, 7 en 15 bij geslachtsrijpe wijfjes zetten, zagen ze dat Grote Klis het seksueel gedrag van de mannetjes stimuleerde. Ze kregen vaker erecties, klommen vaker op de wijfjes en ejaculeerden vaker. [Tabel] Hoe meer extract de ratten hadden gekregen, des te sterker was het effect.

In de experimentele groepen steeg gedurende de toediening de testosteronspiegel met 40, 87 en 126 procent. Hoe hoger de dosering Grote Klis-extract, des te hoger steeg de testosteronspiegel.

Toen de onderzoekers het functioneren van de penis bepaalden, zagen ze dat de hogere doses Grote Klis de Total Penile Reflex bijna net zoveel verhoogden als sildenafil.


Grote Klis voor meer testosteron


Grote Klis voor meer testosteron


Mechanisme
Hoe het extract precies werkt weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat bestanddelen van de Grote Klis het hormoon LH imiteren, en de testes meer testosteron laten aanmaken.

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2012 Feb 1;12:8.