Opgeladen: 22-1-2020
Opgeborgen in: Groeihormoon
Translation: Growth hormone is for sprinters (23-1-2020)

Groeihormoon is voor sprinters

Groeihormoon is voor sprinters
Powerlifters, gewichtheffers, zeilers en duursporters hebben waarschijnlijk geen bips aan doping met groeihormoon. Maar sprinters? Die misschien wel. Tot die conclusie komt de Australische groeihormoonexpert Ken Ho, verbonden aan de University of New South Wales, in een review die is verschenen in de Archives of Endocrinology and Metabolism.

Groeihormoon is doping
Groeihormoon staat dan wel op de dopinglijst, maar hoe sterk zijn de wetenschappelijke aanwijzingen dat groeihormoon sporters ook echt beter laat presteren? Die vraag heeft Ho in zijn review willen beantwoorden. Ho zette de humane studies met gezonde en fitte proefpersonen op een rijtje.

In vrijwel alle studies kregen proefpersonen alleen groeihormoon toegediend. In het dopingmilieu is dat anders. Farmacologische sporters gebruiken groeihormoon vrijwel altijd in combinatie met andere middelen, zoals anabole steroïden, insuline of schildklierhormonen.

In de studies die Ho gebruikte, kregen proefpersonen 15 tot 180 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag gedurende maximaal 12 weken.

Werkt niet
In studies zijn tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat groeihormoon de kracht [Am J Physiol. 1992;262(3 Pt1):E261-7.] of het aerobe uithoudingsvermogen [Growth Horm IGF Res. 2017;34:38-44.] van sporters vergroot.

Werkt wel
Maar er is wel een studie waarin toediening van groeihormoon het anaerobe vermogen van sporters laat toenemen met 3.8 procent. [Ann Intern Med. 2010;152(9):568-77.] De dosis die de sporters kregen was 2 milligram groeihormoon per dag. Dat is 2-3 keer meer dan een jongvolwassene dagelijks aanmaakt.

De toediening duurde 8 weken.


Groeihormoon is voor sprinters"When translated to proportionate time reductions, the 3.8 percent could equate to an improvement of 0.4 second in a 10 second sprint of 100 m or of 1.2 seconds in a 30 second swim of 50 m", schrijven de onderzoekers.

Conclusie
"In fit people, growth hormone in doses used in ethically-supervised studies does not affect muscle strength or aerobic capacity but improves anaerobic capacity", resumeren de onderzoekers. "The evidence suggests that growth hormone is unlikely to benefit power or endurance sports but likely to benefit sprint events."

Bron:
Arch Endocrinol Metab. 2019;63(6):576-81.

Meer:
IGF-1-variant geeft sporters meer uithoudingsvermogen (19-10-2015)
Nog een langwerkend groeihormoon in de pijplijn: VRS-317 (21-7-2013)
Straks op de markt: langwerkend groeihormoon LB03002 (17-7-2013)


Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon

Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon

Sprinters gebruiken massaal IGF-1

Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon
Opvallend is volgens de psychiaters dat groeihormoongebruikers nog vaker verslaafd zijn aan anabolen of drugs dan anabolengebruikers die niet aan het groeihormoon zijn.

Dit blijft er hangen van een anti-ageing-kuur met testosteron en groeihormoon
Oudere mannen die gaan kuren met testosteron en groeihormoon bouwen spiermassa en kracht op, verliezen vet en worden fitter. Maar...

Sprinters gebruiken massaal IGF-1
Onder sprinters is IGF-1 in enkele jaren tijd net zo populair geworden als EPO onder wielrenners in de jaren negentig.