25.01.2013

Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon

Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon
Iets meer dan een kwart van de krachtsporters die anabole steroïden gebruiken neemt ook groeihormoon. Dat schrijven psychiaters van Harvard Medical School in de American Journal on Addictions. Opvallend is volgens de psychiaters dat groeihormoongebruikers nog vaker verslaafd zijn aan anabolen of drugs dan anabolengebruikers die niet aan het groeihormoon zijn.

Goedkoop is groeihormoon nog steeds niet, maar zo duur als in de jaren tachtig is de groeihormoon ook niet meer. Dus zou je verwachten dat het gebruik van groeihormoon onder anabolengebruikers toeneemt. In 2006 schatten Britse onderzoekers dat van alle anabolengebruikers in het lokale sportschoolcircuit ongeveer een kwart groeihormoon gebruikte, en dat het gebruik van groeihormoon bovendien aan het toenemen was.

In 2009 verscheen een Zweedse studie die daar nog een schepje bovenop deed. [Eur Addict Res. 2009;15(2):99-106.] Volgens dat onderzoek gebruikte de helft van een bestudeerde groep anabolengebruikers groeihormoon. Overdreven? Dat zou kunnen. Het ging om 32 gebruikers die zich lieten behandelen voor verslavingsproblemen in een kliniek. Een klein onderzoek, dus, onder een niet-representatieve groep.

De Amerikaanse psychiaters wilden wat preciezere cijfers verzamelen, en haalden die uit hun onderzoekssample van bodybuilders, powerlifters en andere beoefenaars van sporten waarin het gebruik van anabole steroïden gemeengoed is. De psychiaters gebruiken die sporters voor onderzoek waarmee ze in kaart willen brengen welke factoren het gebruik van anabolica in de hand werken.

De psychiaters gebruikten gegevens van 231 mannen van 18-40 jaar. Daarvan gebruikten 43 procent anabole steroïden. Iets meer dan een kwart van de anabolengebruikers - 27 procent - nam ook groeihormoon.

Alle groeihormoongebruikers namen ook anabole steroïden. Er waren dus geen groeihormoongebruikers die wel groeihormoon gebruikten, maar geen steroïden. Van de groeihormoongebruikers gebruikten er 6 ook IGF-1. Er was maar 1 IGF-1-gebruiker die geen groeihormoon gebruikte. De doseringen die groeihormoon- en IGF-1-gebruikers meestal zeiden te gebruiken waren 15-20 IE per week of 50-75 microgram per week.

Ongeveer een derde van de anabolengebruikers in de studie was 'verslaafd aan anabolen'. De psychiaters geloven er heilig in dat er zoiets als anabolenverslaving bestaat, en kregen het zelfs voor elkaar dat in DSM-IV - zeg maar: de psychiatrische variant van het Grote Woudlopershandboek - sinds een paar jaar ook een paar zinnetjes over anabolen staan. [Am J Psychiatry. 2009 Jun;166(6):642-5.] Je ziet hieronder wat de kenmerken van anabolenverslaving zouden zijn. Klik er op voor een grotere figuur.

Trek je er maar niet teveel van aan. Veel psychiaters, en zeker psychiaters die werken met echte verslaafden, vinden het onzin.


Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon


Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon


Zo'n tachtig procent van de GH-gebruikers is dus verslaafd aan anabolen, aldus de psychiaters.

Werkzaam is groeihormoon waarschijnlijk wel, ontdekten de onderzoekers: de groeihormoongebruikers hadden meer vetvrije massa dan de anabolengebruikers. Hun FFMI was hoger, vertelt de tabel hieronder. In die tabel staat ook dat de kans op verslaving aan middelen - aan anabolen, maar ook aan recreatieve drugs - een factor 5.6 hoger was bij de groeihormoongebruikers dan bij naturel-atleten.

Je ziet hieronder maar een deel van die tabel. Klik er op voor de volledige figuur.


Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon


Een hoog inkomen verhoogt de kans op groeihormoongebruik niet, blijkt uit de gegevens van de onderzoekers. Dat zegt iets over de prijs van groeihormoon.

"Our preliminary observations suggest that illicit HGH abuse has become common among young American male weightlifters, and is often associated with polysubstance abuse, embracing both performance-enhancing and classical drugs", vatten de psychiaters samen. "With the declining price and greater availability of HGH, future years may see even larger numbers of users, ingesting HGH for even longer periods at higher doses."

Bron:
Am J Addict. 2011 Jan-Feb;20(1):9-13.

Meer:
Je hebt gewone anabolengebruikers en verslaafde anabolengebruikers, zegt studie (6-4-2009)
Anabolengebruikers twee keer vaker gewelddadig dan niet-gebruikers (18-10-2008)
Belangrijkste doodsoorzaak Zweedse anabolengebruikers is de kogel (18-6-2007)