Opgeladen: 25-10-2017
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Plantaardige extracten, Granaatappel
Translation: No translation yet

Granaatappelanabool urolithin-B laat spieren groeien via testosteron

Een paar dagen geleden schreven we over de anabole potentie van urolithin-A, een stof die in het lichaam ontstaat na consumptie van granaatappel. De Belgische onderzoekers die de spierversterkende werking van urolithin-A ontdekten, publiceerden in de zomer van 2017 nog meer interessant materiaal. Zoals deze dierstudie, waarin een aan urolithin-A verwante stof - urolithin-B - spieren groter maakt door de anabole werking van testosteron te versterken.

Studie
Zowel urolithin-A als urolothin-B ontstaan als de microflora in de spijsverteringsorganen ellagitannines in granaatappel omzet.


Granaatappelanabool urolithin-B laat spieren groeien door de werking van testosteron te versterkenDe Belgen stelden spiercellen in reageerbuizen bloot aan een concentratie van 15 micromol urolothin-B.

Daarnaast implanteerden ze in muizen pompjes die per dag 10 microgram urolithin-B afgaven. Het humane equivalent van die dosis, als we even uitgaan van een ergonaut van 80 kilo die zichzelf injecteert met urolithin-B, zou 32 milligram per dag zijn.

Resultaten
In de spiercellen van de muizen verhoogde urolithin-B de activiteit van anabole signaalmoleculen als mTOR.


Granaatappelanabool urolithin-B laat spieren groeien door de werking van testosteron te versterkenIn de muizen die urolithin-B kregen vonden de onderzoekers na 4 weken meer spiermassa dan in de controlegroep.


Granaatappelanabool urolithin-B laat spieren groeien door de werking van testosteron te versterkenUrolithin-b verminderde ook het gewicht van de testes een beetje. Hoe dat wellicht komt zie je hieronder. In spiercellen in een reageerbuis bleven de anabole effecten van urolithin-B achterwege toen de onderzoekers ook een antiandrogeen toedienden [Bic]. Urolithin werkt dus door het anabole signaal van testosteron te versterken.


Granaatappelanabool urolithin-B laat spieren groeien door de werking van testosteron te versterken


Granaatappelanabool urolithin-B laat spieren groeien door de werking van testosteron te versterkenPatent
De onderzoekers zijn gedeeltelijk gefinancierd door sportsupplementenmaker ProCell Nutrition. Eén van de auteurs is aandeelhouder van ProCell. Die bewuste co-auteur heeft, samen met onder meer de eerste auteur en de onderzoeksleider in 2014 patent op de bevindingen aangevraagd. [Urolithin-B for muscle growth; WO 2014111580 A1.]

De patentaanvraag dekt het gebruik van urolithin-B in supplementen, maar ook in injecteerbare vorm of gel. Het dekt ook de combinatie van urolithin-B met testosteron, HMB, leucine of creatine.

Bron:
J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2017 Aug;8(4):583-97.

Meer:
De anabole werking van granaatappel (25-10-2017)
Gewichtheffer traint beter en herstelt sneller door anderhalve liter granaatappelsap per dag (6-12-2016)
Granaatappel vermindert cortisol met een derde (16-9-2016)


Ben je fit? Dan maakt granaatappel je nog fitter...

De antioestrogene werking van granaatappel

Granaatappel verhoogt testosteronspiegel

Ben je fit? Dan maakt granaatappel je nog fitter...
Als toch al fitte sporters en half uur voor een training of wedstrijd een gram nitraatrijk granaatappel-extract slikken, dan neemt daardoor hun uithoudingsvermogen toe.

De antioestrogene werking van granaatappel
Nee, supplementen met granaatappelextract kunnen middelen als anastrazole natuurlijk niet vervangen. Maar de omzetting van testosteron in estradiol verminderen, dat kunnen ze waarschijnlijk wel.

Granaatappel verhoogt testosteronspiegel
Dierstudie. Een geen eens zo verschrikkelijk hoge dosis granaatappel-extract kan mannen vruchtbaarder maken, en misschien ook nog de concentratie testosteron in hun bloed verhogen.