Opgeladen: 26-6-2020
Opgeborgen in: Acne, Visolie, Cosmeceuticals
Translation: EPA, DHA, and GLA fight acne (27-6-2020)

EPA, DHA en GLA bestrijden acne

EPA, DHA en GLA bestrijden acne
EPA, DHA en GLA bestrijden acne
Supplementen met de onverzadigde vetzuren GLA, DHA en EPA kunnen acne niet volledig de wereld uit helpen, maar wel flink verminderen. Tot die conclusie komen Zuid-Koreaanse dermatologen van Seoul National University in een humane studie die 10 weken duurde.

Studie
De Koreanen verdeelden 45 proefpersonen met acne in 3 groepen. Gedurende 10 weken kregen de proefpersonen in de eerste groep elke dag een placebo.

Een tweede groep slikte elke dag 2 capsules met borage-olie. In elke capsule zat 1 gram borage-olie, die goed was voor 200 milligram gamma-linoleic acid [GLA]. In totaal slikten deze proefpersonen dus 400 milligram GLA per dag.

GLA is een omega-6-vetzuur, dat kan omzetten in ontstekingsremmende stoffen. GLA kan ook omzetten in het vetzuur arachidonzuur, en die stof kan weer omzetten in ontstekingsbevorderende stoffen, maar de enzymen die voor deze omzetting nodig zijn, zijn niet actief in de huid.

Een derde groep slikte elke dag 2 capsules met geconcentreerde visolie. In elke capsule zat 500 milligram van het omega-3-vetzuur DHA en 500 milligram van het omega-3-vetzuur EPA.

DHA en EPA kunnen de aanmaak van ontstekingsfactoren verminderen. Door suppletie met DHA en EPA kunnen de enzymen, die in het lichaam normaliter arachidonzuur omzetten in ontstekingsfactoren, hun werk niet goed. In plaats van dat ze arachidonzuur converteren, zetten ze DHA en EPA om in factoren die geen ontstekingen bevorderen.

Sponsor
Het onderzoek is niet betaald door de supplementenindustrie, maar door de Zuid-Koreaanse overheid en de universiteit van onderzoekers.

Resultaten
Tijdens de suppletieperiode verbeterde de acne van de proefpersonen in de experimentele groepen, concludeerden twee dermatologen die foto's van de huid van de proefpersonen beoordeelden. In de placebogroep bleef de conditie van de huid onveranderd.


EPA, DHA en GLA bestrijden acne


EPA, DHA en GLA bestrijden acne


De proefpersonen zelf dachten daar ook zo over. Dat vertelt de figuur hierboven. De acne zoals die was toen de toediening van de supplementen begon staat in de figuur op 10.

Conclusie
"Omega-3 fatty acid and GLA supplementation at the moderate doses used were found to be both tolerable and safe, and offer a suitable adjuvant treatment scheme for mild to moderate acne vulgaris", concluderen de Koreanen.

Bron:
Acta Derm Venereol. 2014 Sep;94(5):521-5.

Meer:
Visolie helpt tegen ernstige acne (21-1-2014)


Acne? Misschien komt het door je whey-eiwitten Vitamine B5 bestrijdt acne Vis, fruit, groenten en stressmanagement verminderen acne

Acne? Misschien komt het door je whey-eiwitten
De Amerikaanse dermataloog Nanette Silverberg bestudeerde vijf mannelijke tieners die gebukt gingen onder ernstige acne en wheysupplementen gebruikten - en genazen nadat ze daarmee stopten.

Vitamine B5 bestrijdt acne
We zeggen er maar meteen bij dat je een fikse dosis vitamine B5 nodig hebt als je acne de puistenkop in wilt drukken.

Vis, fruit, groenten en stressmanagement verminderen acne
Volwassen vrouwen die last hebben van acne kunnen hun huidproblemen misschien geheel of gedeeltelijk oplossen als ze een paar keer per week verse vis eten in plaats van vlees, en hun inname van fruit en groenten verhogen.