Opgepoetst: 22-1-2022
Opgeladen: 8-10-2012
Opgeborgen in: Acne, Eiwitten
Translation: Acne? Your whey protein might be the problem (15-11-2012)

Acne? Misschien komt het door je whey-eiwitten

Als je gezond eet en hard traint, maar toch last hebt van acne, dan komt dat misschien omdat je whey-eiwit gebruikt. Tot die conclusie komt de Amerikaanse dermatoloog Nanette Silverberg. Silverberg bestudeerde vijf mannelijke tieners die gebukt gingen onder ernstige acne en wheysupplementen gebruikten. Hun acne verdween toen ze daarmee stopten.


Acne? Misschien komt het door je whey-eiwitten


Voeding en acne
Tot voor kort sabelden wetenschappers iedereen neer die durfde te opperen dat acne misschien iets te maken zou kunnen hebben met voeding.

Hoe kon iemand zo dom zijn om te denken dat - we noemen maar iets - een dieet dat straks staat van geraffineerde koolhydraten en industrieel vet acne veroorzaakt? Hoe durfden mensen te suggereren dat de voedingsconcerns, die geheel belangeloos al dat onderzoek op de universiteiten beïnvloeden betalen, producten op de markt zetten die niet goed voor ons zijn?

Toch zijn er wel degelijk studies die aantonen dat er een verband is tussen voeding en acne. In 2002 bewees Loren Cordain, een boegbeeld van de paleobeweging, dat acne niet voorkomt in oervolkeren als de autochtone bewoners van Papua New Guinea en de Aché-indianen in Paraguay acne. [Arch Dermatol. 2002 Dec;138(12):1584-90.] Cordain schreef dat toe aan het ontbreken van voedingsmiddelen met snel opneembare koolhydraten in het dieet van de Papua's en Aché.

Acne en whey
Epidemiologen van Harvard publiceerden enkele jaren geleden studies waarin zowel mannelijke [J Am Acad Dermatol. 2008 May;58(5):787-93.] als vrouwelijke [Dermatol Online J. 2006 May 30;12(4):1.] tieners meer kans op acne hebben naarmate ze meer melk drinken. Bij een inname van meer dan twee glazen melk per dag steeg de kans op acne met enkele tientallen procenten. Niet veel, maar toch.

Dezelfde Harviardianen vonden in een andere studie ook een verband met niet alleen melk, maar ook met cottage cheese. [J Am Acad Dermatol. 2005 Feb;52(2):207-14.] In melk zit whey, net als in cottage cheese. Melkeiwitten bestaan voor ongeveer twintig procent uit whey. Whey-eiwit onderscheidt zich van andere eiwitten doordat het in het lichaam de afgifte van insuline sterk verhoogt.

Vijf gevallen
Acne? Misschien komt het door je whey-eiwitten
Als whey in ons dieet de kans op acne verhoogt, dan zou je dat ook moeten zien in jongeren die wheysupplementen gebruiken, beredeneerde Nanette Silverberg. En verhip. De dermatoloog ontdekte in haar praktijk vijf jongens met ernstige acne die whey gebruikten. Twee van hen wilden zwaarder worden, drie gebruikten whey omdat ze meer spieren wilden ontwikkelen.

Silverberg vroeg de jongens of ze de whey wilden laten staan, maar dat weigerden ze. Whey heeft kennelijk "addictive potential", constateerde de arts verbaasd.

Toen de jongens na verloop van tijd uit zichzelf stopten met de whey, werd in alle gevallen de acne minder ernstig - en kon Silverberg de aandoening behandelen met benzoylperoxide of orale antibiotica. Voordat de jongens stopten gebruikte Silverberg die middelen ook al, maar de jongens reageerden er slecht of helemaal niet op.

Eén van de jongens zat, toen hij stopte met het gebruik van wheysupplementen, midden in zijn tweede isotretinoinkuur. Zijn eerste kuur was niet aangeslagen, maar toen de jongen stopte met de whey verdween zijn aandoening.

Na het stoppen met de whey is er binnen twee weken sprake van een zichtbare verbetering, aldus Silverberg.

Conclusie
"Whey protein may be comedogenic in the susceptible host", zegt Silverberg in een interview met dermatologistsblog.com. [dermatologistsblog.com September 16, 2012] [Offline]

"Usage of whey protein supplements should be screened for when taking history from teenage males. A trial of avoidance or withdrawal from these products should be recommended, particularly in individuals whose acne is not clearing well on standard therapy."

Bron:
Cutis. 2012 Aug;90(2):70-2.

Meer:
Vis, fruit, groenten en stressmanagement verminderen acne (1-1-2017)
Vitamine B5 bestrijdt acne (18-11-2015)
Visolie helpt tegen ernstige acne (21-1-2014)


Anabolenkuur verandert puistenbacterie in superpuistenbacterie Bodybuilding, anabolen en de puistenbacterie Laag-glycemisch dieet helpt tegen acne

Anabolenkuur verandert puistenbacterie in superpuistenbacterie
Het gebruik van anabolica stimuleert de groei van Propionibacterium acnes, en verhoogt zo de kans op acne.

Bodybuilding, anabolen en de puistenbacterie
Anabolengebruik verhoogt de kans op acne doordat het de huid verandert in een omgeving waar de bacterie Propionibacterium acnes goed gedijt.

Laag-glycemisch dieet helpt tegen acne
Jongeren tussen de vijftien en vijfentwintig met acne-problemen hebben baat bij een laag-glycemisch dieet.