Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Acne       Eiwitten       Low carb & laag-glycemisch       Beautyceuticals    

1 6 - 0 7 - 2 0 0 7

  Laag-glycemisch dieet helpt tegen acne (Am J Clin Nutr. 2007 Jul;86(1):107-15.)
Jongeren tussen de vijftien en vijfentwintig met acne-problemen hebben baat bij een laag-glycemisch dieet. Dat concluderen onderzoekers van de RMIT University in het Australische Melbourne uit een experiment onder in totaal vijfenveertig proefpersonen.
De onderzoekers lieten de helft van hun proefpersonen twaalf weken een laag-glycemisch dieet volgen. De andere helft volgde een controle-dieet.
Het laag glycemische dieet bevatte minder 'snelle' koolhydraten, maar ook de hoeveelheid koolhydraten en verzadigde vetten verminderde. De hoeveelheid eiwitten, vezels en kennelijk ook het aandeel van de onverzadigde vetzuren nam toe.


Laag-glycemisch dieet helpt tegen acne


In de jaren dertig dachten onderzoekers al dat er een verband was tussen suikers en acne. Ze vermoedden dat mensen met acne niet zo goed met suikers overweg konden, en adviseerden mensen met acne weinig geraffineerde suiker te eten.
In 1969 verdween die theorie naar de achtergrond, toen onderzoekers ontdekten dat mensen die een reep suikerrijke chocolade hadden gegeten net zoveel acne kregen als mensen die een controle-reep hadden verorberd.
Hoewel daarmee de suiker-theorie van het toneel verdween, was dat niet helemaal terecht. De hoeveelheid suiker in de controlereep, schreven wetenschappers vijf jaar later, was gelijk aan die in de chocoladereep.


Laag-glycemisch dieet helpt tegen acne


Hierboven zie je het effect van twaalf weken laag-glycemisch dieet. Het verschil tussen de controlegroep en de laag-glycemische groep was statitisch significant. De foto's hieronder geven je een indruk van wat het effect betekent voor een willekeurige proefpersoon uit de laag-glycemische groep.


Laag-glycemisch dieet helpt tegen acne


De Australiers lopen in hun onderzoek tegen hetzelfde probleem op waar praktisch alle voedingsonderzoekers tegen aan lopen als ze het laag-glycemische dieet onderzoeken. Ze kunnen niet precies zeggen wat in het dieet de positieve effecten veroorzaakt.
Volgens hun gegevens verbeterde het dieet acne niet alleen omdat de glycemic load verminderde, maar ook omdat de inname van calorieen terugliep, of de hoeveelheid verzadigd vet in het dieet verminderde, en de hoeveelheid eiwit toenam...
Hoe een laag-glycemisch dieet acne vermindert hebben de Australiers niet onderzocht.

1 6 - 0 7 - 2 0 0 7

  Voedselprijzen stijgen door bio-fuels (Financial Times July 15 2007) [Offline]
De Verenigde Naties hebben dit jaar meer moeite dan in voorgaande jaren om hongersnoden te bestrijden. Door de opkomst van de bio-fuels stijgen de prijzen van mais, graan en soja, en het World Food Programme heeft daar last van.
Andere factoren zijn de stijgende vraag van China en door slecht weer mislukte oogsten. Daardoor zijn de prijzen de laatste vijf jaar minstens vijftig procent gestegen, aldus de VN.
"We face the tightest agriculture markets in decades and, in same cases, on record", zegt Josette Sheeran van de World Food Programme. "We are no longer in a surplus world."
Ook Nestle heeft bij monde van directeur Peter Brabeck zijn onrust geuit over de stijgende voedselprijzen. [Financial Times July 5 2007] [Offline] Brabeck denkt dat voedsel duurder gaat worden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken