Opgeladen: 30-3-2020
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Psychologie
Translation: How divorced parents can mess up their children's immune systems (31-3-2020)

Hoe gescheiden ouders het immuunsysteem van hun kinderen kunnen verzieken

In deze onwerkelijke periode, waarin de halve wereldbevolking in lockdown leeft, is iedereen ervan doordrongen hoe kostbaar een goed immuunsysteem is. Hoe goed dat immuunsysteem functioneert, heb je volgens Amerikaanse psychologen van Carnegie Mellon University niet volledig zelf in de hand. Als op jonge leeftijd je ouders scheidden, en elkaar daarna niet meer spraken, is de werkzaamheid van je immuunsysteem zo ongeveer gehalveerd.

Studie
De onderzoekers besmetten 201 gezonde proefpersonen van 18-55 jaar via neusdruppels met een verkoudheidsvirus - met rhinovirus-37, om precies te zijn. Na de toediening van het virus gingen de proefpersonen 5 dagen in quarantaine, en keken de onderzoekers wie van hen verkouden werden.

De proefpersonen hadden voordat ze besmet werden de onderzoekers verteld over de omstandigheden van hun jeugd.

Resultaten
De proefpersonen met ouders die niet waren gescheiden hadden net zoveel kans op verkouden te worden als de proefpersonen met gescheiden ouders die nog met elkaar spraken. De kans dat de proefpersonen met gescheiden en gebrouilleerde ouders verkouden werden, was beduidend groter.


Hoe gescheiden ouders het immuunsysteem van hun kinderen kunnen verzieken


In de neus van de proefpersonen met gescheiden en, ehm, duurzaam gebrouilleerde ouders vonden de onderzoekers significant hogere concentraties van de ontstekingsfactoren interleukine-1-bèta, interleukine-6 en Tumor Necrose Factor dan in de neus van de andere proefpersonen.

Die overreactie houdt kennelijk verband met het gebrekkige functioneren van het immuunsysteem in deze groep.

Conclusie
"This study provides theoretical insights regarding the association between childhood parental separation and adult health", resumeren de onderzoekers. "Given the wide prevalence of parental separation and divorce and limited intervention resources, these findings have important implications for better understanding who is at increased risk for deleterious health consequences following parental separation."

Bron:
Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(25):6515-20.

Meer:
Stress vermijden is virusinfectie voorkomen (26-3-2020)
Knuffel beschermt tegen verkoudheid bij stress (26-12-2014)
Kinderen beschermen ouders tegen virussen (26-4-2013)


Meditatie voorkomt verkoudheid Blije mensen worden minder snel verkouden Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind

Meditatie voorkomt verkoudheid
Het beschermende effect van meditatie is volgens dit onderzoek groter dan dat van matig-intensieve cardiotraining.

Blije mensen worden minder snel verkouden
Als je wordt besmet met een griep- of verkoudheidsvirus is de kans dat je daadwerkelijk ziek wordt veertig procent kleiner als je blij, energiek en in harmonie door het leven gaat dan als je juist negatief in het leven staat.

Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind
Stress is funest voor je immuunsysteem. Maar misschien niet als je Echinacea gebruikt, suggereert een Koreaanse dierstudie.