|
Eucheuma cottonii, een eetbare antioestrogene alg
Extracten van een eetbare alg hebben volgens een Maleise dierstudie uit 2012 een verrassend krachtige antioestrogene werking. De eerste antioestrogene supplementen met Eucheuma cottonii liggen in de webwinkels. Ze zouden nog wel eens kunnen werken ook...
Eucheuma cottonii
Het stuk op Anabolic Health noemt Eucheuma cottonii een SERM - een stof die de receptor voor estradiol inpikt, en op die manier estradiol buiten spel zet. Volgens een dierstudie die Maleise onderzoekers in 2012 publiceerden in Food Chemistry werkt Eucheuma cottonii echter op een andere manier. De alg verlaagt de concentratie van estradiol in het lichaam.
De dierstudie
In het extract zaten onder meer phlorotannins - en die zouden wel eens in belangrijke mate aan de biologische effecten van Eucheuma cottonii kunnen bijdragen, vermoeden de onderzoekers. "Seaweed phlorotannins have up to eight interconnected rings", schrijven ze. "Phlorotannins are therefore 10-100 times more potent and more stable antioxidants than are other polyphenols. The half-life of the phlorotannins in the body is up to 12 hours, compared to 30-180 minutes for terrestrial polyphenols."
Het extract zorgde voor een drastische verlaging van de estradiolspiegel, zie je hieronder. Misschien remt Eucheuma cottonii de werking van aromatase, het enzym dat testosteron omzet in estradiol. Of misschien activeert Eucheuma cottonii andere enzymen die estradiol neutraliseren.
Nog een dierstudie
Het humane equivalent van die doses is ongeveer 120 milligram tamoxifen of 1200 milligram Eucheuma cottonii-extract per dag.
De figuur hieronder laat zien dat het extract de groei van de tumoren net zo goed afremde als tamoxifen.
Uit die studie, hoe sensationeel de uitkomsten ook zijn, kun je niet afleiden dat de antioestrogene werking van Eucheuma cottonii-extract identiek is aan die van good old tamoxifen. Die kankerremmende werking van Eucheuma cottonii is immers niet uitsluitend het gevolg van de antioestrogene werking van de alg. Suppletie met Eucheuma cottonii verhoogt ook de activiteit van antioxidante enzymen in gezonde cellen, en remt een aantal signaaleiwitten die een rol spelen bij de groei, ontwikkeling en verspreiding van tumoren. [J Toxicol. 2013;2013:528146.]
Whatever. Die alg wordt er niet minder interessant door.
Bron: Meer:
|
|