0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Antioestrogenen       Plantaardige extracten       Goji       Antioestrogene supplementen    

0 1 - 0 6 - 2 0 1 0

  Gojibes is anti-oestrogeen (Nutr Cancer. 2009;61(3):408-14.)

Een extract op waterbasis van de gojibes - wetenschappelijke naam: Lycium barbarum - heeft in reageerbuisproeven met menselijke cellen een anti-oestrogene werking. Dat schrijven kankeronderzoekers van het Amerikaanse Strang Cancer Prevention Center in Nutrition and Cancer. Het extract stimuleert de omzetting van het actieve oestrogeen estradiol in minder actieve metabolieten.

Studies suggereren dat goji nuttig kan zijn in de bestrijding van kanker. Volgens dier- en celstudies maken extracten van goji tumorcellen kwetsbaarder voor bestraling en immunotherapie, remmen ze de ontwikkeling van kankercellen en activeren ze mechanismen waardoor de kankercel zelfmoord pleegt.

De onderzoekers kookten gojibessen in water en stelden MCF-7 daaraan bloot. MCF-7-cellen zijn menselijke kankercellen die estradiol nodig hebben om te groeien.

Hieronder zie je dat de extracten de groei van de cellen vertraagde in aanwezigheid van estradiol. Hoe langer de cellen waren blootgesteld, en hoe hoger de concentratie van het extract, des te groter was het remmende effect.


Gojibes is anti-oestrogeen


Toen de onderzoekers in de cellen gingen kijken wat er met het estradiol gebeurde, ontdekten ze dat de concentratie estradiol verminderde, en die van de metabolieten estrone [E1], 2-hydroxy-estrone [2OH-E1], 16alpha-hydroxy-estrone [16alpha-OH1] en estriol [16alpha-hydroxy-estradiol] [E3] steeg.


Gojibes is anti-oestrogeen

Gojibes is anti-oestrogeen


De concentratie van estriol stijgt, en estriol stimuleert kankercellen. De toename van die metaboliet wordt echter overgecompenseerd door de andere metabole effecten van het goji-extract. De andere metabolieten die toenemen in concentratie doen weinig met de estradiolreceptor en remmen juist de vitaliteit van estradiolgevoelige kankercellen.

De onderzoekers vragen zich af of je goji-extracten kunt gebruiken om chemotherapie tegen borstkanker effectiever te maken. Artsen gebruiken straffe chemokuren, maar die hebben veel bijwerkingen. Gojibessen niet. Als goji-extracten de werking van cytostatica zouden versterken, dan zouden artsen minder cytostatica kunnen gebruiken.

Vitaminegoeroe Earl Mindell gebruikte de studie ooit om gojibessen als natuurlijk middel tegen borstkanker aan te prijzen. Mindell werkte toen voor FreeLife International, de producent van Himalayan Goji Juice. Co-auteur Leon Bradlow heeft als reactie daarop in een interview gezegd dat "his research does not, in fact, prove that goji has any anti-cancer properties and that there is currently no scientific evidence such effects occur in vivo".

Onderzoekers stuitten al vaker op de anti-oestrogene effecten van voedingsmiddelen. Voedingscomponenten met een anti-oestrogene werking zijn bijvoorbeeld kelp, Ginkgo biloba, Damiana, vitamine K, visolie, groene thee, druivenpit-extract, soja-eiwit, Vitamine D en GLA.

Dankzij levensverlengende goji-bes werd Li Qingyuan 256 jaar oud (11-6-2007)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken