Opgeladen: 27-12-2017
Opgeborgen in: Eiwitten, Krachttraining & voeding, Eieren
Translation: Not yet

Drie hele eieren zorgen voor meer spieropbouw dan zes eiwitten

Drie hele eieren leveren 18 gram eiwitten en 17 gram vet. Zes eiwitten van eieren - dus zonder de dooiers - leveren ook 18 gram eiwit, en verder niets. Op basis van die gegevens zou je denken dat bodybuilders meer hebben aan een maaltijd met 6 ei-eiwitten dan aan een maaltijd met 3 hele eieren: net zoveel eiwitten voor hun spiergroei, maar geen vet dat ze weer moeten kwijtraken. Maar volgens Amerikaanse bewegingswetenschappers, verbonden aan de University of Illinois at Urbana-Champaign, is het niet zo simpel.

Studie

De onderzoekers lieten 10 mannelijke studenten, die ervaring hadden met krachttraining, bij twee gelegenheden hun benen trainen. Daarna kregen de studenten de ene keer een maaltijd met hele eieren en de andere keer een maaltijd met eiwitten.

Resultaten
Toen de onderzoekers keken naar de veranderingen van de concentratie leucine in het bloed van de proefpersonen, en aan de hand daarvan berekenden hoeveel spiermassa de proefpersonen opbouwden na hun workout en inname van eieren, zagen ze geen verschil tussen het effect van de eiwitten en de hele eieren.


Drie hele eieren zorgen voor meer spieropbouw dan zes eiwittenHet in kaart brengen van het whole-body leucine metabolism is niet de enige manier om te bepalen of iemand spiermassa opbouwt. Je kunt ook spiercellen weghalen bij proefpersonen, en kijken naar het inbouwen van gelabelde aminozuren. Dan bepaal je de myofibrillar protein synthesis rate. Toen de onderzoekers dat deden, zagen ze dat hele eieren de myofibrillar protein synthesis rate meer verhoogden dan de eiwitten.


Drie hele eieren zorgen voor meer spieropbouw dan zes eiwittenMechanisme
De onderzoekers snappen niet precies waarom hele eieren een grotere spierversterkende werking hebben dan eiwitten, maar vonden misschien een aanwijzing voor een mogelijk mechanisme: in de spiercellen van de proefpersonen die hele eieren hadden gegeten vonden de onderzoekers meer geactiveerd p70S6K1.


Drie hele eieren zorgen voor meer spieropbouw dan zes eiwittenConclusie
"In conclusion, we show that postexercise myofibrillar protein synthesis rates are stimulated to a greater extent after the consumption of whole eggs than after the consumption of egg whites in healthy young men, despite being matched for protein content", schrijven de onderzoekers.

"Future work is required to identify the potential role of nonprotein food components to contribute to the stimulation of postprandial muscle protein synthesis rates in humans."

"This information is important because other nutritional components may contribute to food protein requirements and particularly when dietary protein is consumed in moderate amounts (15-20 g protein/meal)."

Zeurpuntje
De maaltijden waren niet isocalorisch. Het zou dus zomaar kunnen dat een maaltijd met zes eiwitten en een beetje olijfolie [we roepen maar wat] weer een heel ander effect op de spiergroei heeft.

Sponsor
Het onderzoek is betaald door het Amerikaanse landbouwministerie.

Bron:
Am J Clin Nutr 2017;106:1401-12.

Meer:
Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten? (23-11-2016)
Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt (2-4-2015)
Eieren niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten (1-2-2013)


Eieren verhogen opname carotenoiden uit rauwe groenten

Dioxines uit Belgische eieren verlagen testosteronspiegel

Eet elke dag twee eieren, en je kans op kanker verdubbelt

Eieren verhogen opname carotenoïden uit rauwe groenten
En die stoffen zijn voor sporters, afslankers, ijdeltuiten en gezondheidsfanaten razend interessant.

Dioxines uit Belgische eieren verlagen testosteronspiegel
Hoe meer eieren van hobbykippen je eet, des te lager is je testosteronspiegel. In Vlaanderen, tenminste.

Eet elke dag twee eieren, en je kans op kanker verdubbelt
Deze website heeft al vaker geschreven over schadelijke stoffen als dioxines en dioxine-achtige PCB's in eierdooiers.