Opgeladen: 21-5-2017
Opgeborgen in: Aminozuren, BCAA's, Leucine, Afslanksupplementen, Duursportsupplementen
Translation: No translation yet

Dikmaker of slankmaker? Het leucinezwaard snijdt aan twee kanten

Dikmaker of slankmaker? Het leucinezwaard snijdt aan twee kanten
Een dieet met veel leucine of suppletie met leucine kan, als je meer vetten en koolhydraten consumeert dan je lichaam verbrandt, je extra snel dik maken. Maar in combinatie met training en een goed afgestemde hoeveelheid vetten en koolhydraten in je voeding kan datzelfde je spiercellen helpen transformeren tot calorieverslinders die extra veel arbeid leveren. Die boute uitspraken leiden wij, ongehinderd door te veel kennis van zaken, af uit een in vitro-studie die de Amerikaanse bewegingswetenschapper Jamie Schnuck, verbonden aan High Point University, publiceerde in Biochimie.

Studie
Schnuck stelde spiercellen bloot aan leucine of valine in een concentratie van 2 millimol.

Resultaten
Leucine activeerde in de spiercellen het molecuul GLUT4, waarmee de spiercel glucose uit de bloedbaan opneemt, en het anabole schakelmolecuul AKT.


Dikmaker of slankmaker? Het leucinezwaard snijdt aan twee kanten


Dikmaker of slankmaker? Het leucinezwaard snijdt aan twee kantenLeucine werkt via de 'vetsensoren' PPAR-alpha, -gamma en -delta. Chemische sporters zijn goed bekend met de laatstgenoemde. Recent zijn er nieuwe dopingmiddelen op de markt gekomen die via PPAR-delta de vetverbranding stimuleren en het uithoudingsvermogen vergroten.

PPAR-gamma doet iets anders. Prikkeling van dat molecuul activeert, onder meer via het enzym fatty acid synthase [FAS], de opslag van vet. En da's precies wat Schnuck zag gebeuren.


Dikmaker of slankmaker? Het leucinezwaard snijdt aan twee kantenLeucine schakelde via PPAR-delta de transcriptiefactor PGC-1-alpha aan. Als dat gebeurt, kunnen cellen volgens de text books meer, betere en grotere mitochondria aanmaken. En dat gebeurde ook, ontdekte Schnuck toen hij zijn spiercellen blootstelde aan Mitotracker Green. Die kleurstof licht groen op door mitochondriale activiteit.


Dikmaker of slankmaker? Het leucinezwaard snijdt aan twee kanten


Dikmaker of slankmaker? Het leucinezwaard snijdt aan twee kantenLeucine vergrootte het zuurstofverbruik - en dus ook het calorieverbruik - van de spiercellen.

Conclusie
"Our work demonstrates leucine's unique ability to increase PPAR expression (and oxygen consumption in a PPAR-delta dependent manner), stimulating mitochondrial metabolism and biogenesis", resumeert Schnuck, "although the efficacy of leucine supplementation to stimulate meaningful metabolic adaptations in humans has yet to be consistently described."

"Leucine mediated enhancement of glucose uptake may stimulate a compensatory response for cells to dissipate energy by (a) substrate oxidation, (b) substrate/lipid storage, and (c) protein synthesis; thereby providing a possible explanation for the simultaneous induction of the entire PPAR superfamily (both anabolic and catabolic)."

Bron:
Biochimie. 2016 Sep-Oct;128-129:1-7.

Meer:
Combinatie Horny Goat Weed en leucine vergroot vetverbranding, stimuleert mitochondria (10-12-2016)
Combinatie leucine en vitamine B6 verhoogt vetverbranding (13-7-2013)
Dierstudie: combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding (11-2-2013)


BCAA's remmen groei vetmassa

Leucine maakt roeiers sneller

Leucinesuppletie vergroot vetverbranding

BCAA's remmen groei vetmassa
Japanse onderzoekers, die proeven deden met muizen, ontdekten dat de lever en de spieren een sleutelrol spelen in het vetremmende effect van BCAA's.

Leucine maakt roeiers sneller
Suppletie met leucine is niet alleen interessant voor krachtsporters die meer spiermassa willen opbouwen - en tegelijkertijd de hun vetmassa willen afbouwen. Leucine is ook interessant voor prestatiesporters.

Leucinesuppletie vergroot vetverbranding
Krachtsporters die leucine gebruiken vertellen vaak dat ze daardoor vet verliezen. En dat zou wel eens kunnen kloppen, suggereert deze dierstudie.