01.02.2011

Leucine maakt roeiers sneller

Het aminozuur leucine is niet alleen interessant voor krachtsporters die meer spiermassa willen opbouwen - en tegelijkertijd de hun vetmassa willen afbouwen. Leucine is ook interessant voor prestatiesporters. Sportwetenschappers van de Australische James Cook University publiceerden in 2006 een studie waarin roeiers beter presteren als leucinecapsules slikten. Leucine maakt ze sneller.

Studie
Leucine maakt roeiers sneller
De onderzoekers gaven 13 roeiers - 10 vrouwen en 3 mannen - 6 weken lang elke dag leucine in capsules. De dagelijkse dosis was 45 mg/kg lichaamsgewicht. Een denkbeeldige roeier van 80 kg zou dus dagelijks 3.6 gram leucine slikken. De proefpersonen bepaalden zelf wanneer ze hun leucinecapsules innamen.

Een andere periode van 6 weken slikten de roeiers een placebo.

Toen de suppletieperiode voorbij was lieten de onderzoekers de roeiers 10 seconden maximaal presteren op een staande ergometer - een apparaat waarmee onderzoekers het uithoudingsvermogen van de spieren van het bovenlichaam testen. Je ziet er eentje hierboven.

Resultaten
Hadden de roeiers leucine gebruikt, dan konden ze in die korte maximale inspanning meer power ontwikkelen. Leucinesuppletie verhoogde ook de hoeveelheid arbeid, maar dat effect was niet statistisch significant.


Leucine maakt roeiers sneller


Leucine maakt roeiers sneller


De onderzoekers lieten de roeiers tijdens een andere test roeien op 75 procent van maximale aerobe vermogen. Vervolgens keken ze hoe lang hun proefpersonen dat tempo volhielden. De figuur hierboven laat zien dat leucinesuppletie de tijd verbeterde.

Geen verklaring
De onderzoekers zetten hun studie op met de tryptofaantheorie in hun achterhoofd. Die beweert dat spieren tijdens inspanning - maar trouwens ook na inname van een forse hoeveelheid insulineverhogende koolhydraten - alle aminozuren uit het bloed zuigen. Op eentje na: tryptofaan. Spieren nemen nu eenmaal weinig tryptofaan op uit het bloed.

De resterende tryptofaanmoleculen in de bloedbaan hebben een verhoogde kans om in de hersenen te komen. Daar verknutselen enzymen ze tot het slaapverwekkende hormoon melatonine en de rustgevende neurotransmitter serotonine. Dat sporters niet goed presteren als ze slaperig worden ligt voor de hand.

Voor die theorie vonden de onderzoekers geen bevestiging. De suppletie had te weinig invloed op de aminozuren in het bloed om de prestatieverbetering te verklaren.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2006 Aug;97(6):664-72.

Archieven:
Leucine
Aminozuren