Opgeladen: 2-8-2020
Opgeborgen in: Darmkanker, Kanker voorkomen & overleven, Plantenextracten, Echinacea
Translation: These Echinacea components kill cancer cells (3-8-2020)

Deze bestanddelen van Echinacea doden kankercellen

In Echinacea pallida zitten stoffen die in vitro kankercellen doden. Dat ontdekten Italiaanse onderzoekers van de universiteit van Pisa in een al wat oudere studie, die in 2008 verscheen in de British Journal of Pharmacology. De stoffen lijken op de polyacetylenen in Apiaceae-groenten zoals wortel, pastinaak en sellerie waarover we al een paar keer hebben geschreven.

Studie
De Italianen extraheerden twee polyacetylenen en drie polyenen uit de wortels van Echinacea pallida. Vervolgens stelden ze in reageerbuizen Colo320-darmkankercellen en Mia-PaCa-2-pancreaskankercellen aan die stoffen bloot.


Deze bestanddelen van Echinacea pallida doden kankercellen


Deze bestanddelen van Echinacea pallida doden kankercellen


Resultaten
De tabel hieronder vertelt bij welke concentratie de vijf fytochemicaliën de helft van de kankercellen om zeep hielpen. De onderzoekers vergeleken de cytotoxische effecten van de stoffen met die van het kankermedicijn 5-fluorouracil [5-FU].


Deze bestanddelen van Echinacea pallida doden kankercellen


Deze bestanddelen van Echinacea pallida doden kankercellen


Compound 5 in Echinacea pallida was de meest actieve stof. De Italianen konden aantonen dat deze polyeen in de twee kankerceltypes zelfmoordenzymen caspase-3 en -7 activeert, waarna de cellen sterven door apoptose.


Deze bestanddelen van Echinacea pallida doden kankercellen


Relevantie
De Italianen denken dat de bevindingen ook relevant zijn voor mensen. In een andere reageerbuisproef konden ze aantonen dat darmcellen compound 5 kunnen opnemen. De stof is dus mogelijk biobeschikbaar.

"These data encourage further investigation to clarify the exact mechanism of action of this polyene", schrijven de Italianen.

Bron:
Br J Pharmacol. 2008 Mar;153(5):879-85.

Meer:
Echinacea doodt darmkankercellen (21-10-2012)


Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week (en polyacetylenen) Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels

Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week (en polyacetylenen)
Volgens dit onderzoek kunnen mensen hun kans op darmkanker verlagen als ze 2 tot 4 rauwe wortels per week eten.

Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak
Wortels beschermen tegen prostaatkanker, borstkanker en ongetwijfeld nog meer vormen van kanker. Komt door de carotenoïden in wortels, dachten we - totdat een lezer ons een paar studies opstuurde die we nog niet kenden.

Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels
In wortels, maar ook in pastinaak en sellerie, zitten polyacetylenen. Die stoffen remmen kanker in reageerbuizen, schreven we eerder.