Opgepoetst: 7-8-2021
Opgeladen: 12-1-2011
Opgeborgen in: Carotenoïden, Aantrekkelijkheid
Translation: These beauty smoothies really work (1-10-2015)

Deze beauty smoothies werken echt

Als je elke dag een smoothie drinkt met veel wortelsap, sinaasappelsap en andere voedingsbronnen van carotenoïden, dan verkleurt je huid binnen enkele weken op een manier die de meeste mensen aantrekkelijk vinden. Dat melden psychologen van de University of Nottingham Malaysia Campus in PLoS One.


Deze beauty smoothies werken echt


Deze beauty smoothies werken echt


Carotenoïden
Carotenoïden als lycopeen [structuurformule hierboven] en alpha- en bèta-caroteen [structuurformules hieronder] beschermen de huid. Na opname uit de voeding hopen ze zich op in de huid, en remmen daar verouderingsprocessen. De kleur van de huid verandert daardoor.

Schotse psychologen toonden in 2011 aan dat mensen met relatief veel carotenoïden in hun huid aantrekkelijker zijn dan mensen met weinig carotenoïden in hun huid.


Deze beauty smoothies werken echt


Studie
Het meeste onderzoek naar het effect van carotenoïden op de kleur van de huid is gedaan met supplementen. De onderzoekers vroegen zich af of ook gewone levensmiddelen met carotenoïden effect op de huid hebben. Dus deden ze een experiment waaraan 81 studenten meewerkten.

De helft van de studenten dronk zes weken elke dag een smoothie van 250 milliliter, de andere helft water.

De onderzoekers wisselden de receptuur van de smoothies af. Je ziet de samenstelling hieronder. Klik op de figuur voor een grotere versie. De onderzoekers hadden er ook een beetje vet - in de vorm van cream of palmolie - aan toegevoegd om de opname van de carotenoïden te verhogen.


Deze beauty smoothies werken echt


Deze beauty smoothies werken echt


De smoothies leverden gemiddeld 25 milligram carotenoïden per dag, zie je in de tabel hieroven. Klik erop voor een grotere versie. De carotenoïden bestonden voor 80 procent uit bèta-caroteen, voor 15 procent uit alpha-caroteen en voor 5 procent uit lycopeen.

Resultaten
Al binnen enkele weken was de huid in het gezicht van de proefpersonen een beetje geel en rood verkleurd. Die rode verkleuring was waarschijnlijk vooral het werk van lycopeen. Nadat de suppletie was gestopt, bleef het effect merkbaar.

Week 0: voordat de suppletie begon; week 1-7: suppletie; week 8-9: geen suppletie meer.

Blauwe stippellijn: watergroep; oranje doorgetrokken lijn: smoothie-groep.


Deze beauty smoothies werken echt


Deze beauty smoothies werken echt


Conclusie
De onderzoekers hopen dat hun bevindingen mensen kunnen motiveren om gezonder te gaan eten. "Appearance provides a powerful motivation for improved health behaviors", schrijven ze.

"Intervention with a carotenoid-rich fruit smoothie may represent a viable mechanism for increasing fruit and vegetable intake, though this should take place as part of a healthy and balanced diet."

Bron:
PLoS One. 2015 Jul 17;10(7):e0133445.

Meer:
Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker (12-1-2011)
Astaxanthine (een carotenoid), een supplement tegen rimpels (2-11-2020)
Tomatenpuree houdt de huid jong (29-4-2008)


Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C Rozenbottel maakt huid jonger Ellaginezuur in bessen, frambozen en aardbeien blokkeert veroudering van de huid

Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C
Er is volgens Koreaanse onderzoekers misschien een hele eenvoudige manier waarmee je het ontstaan van rimpels door veroudering kunt vertragen.

Rozenbottel maakt huid jonger
Dagelijkse inname van een paar eetlepels rozenbottelpoeder maakt de huid een beetje elastischer en minder droog, en maakt rimpels minder nadrukkelijk aanwezig.

Ellaginezuur in bessen, frambozen en aardbeien blokkeert veroudering van de huid
Een voedingspatroon met veel zachtfruit, zoals bramen, aardbeien, kersen en bessen, kan misschien huidveroudering vertragen.