Opgeladen: 30-1-2022
Opgeborgen in: Deeltijdvasten, Afslanken
Translation: 6 weeks intermittent fasting | Lose fat effortlessly while retaining your muscle mass (31-1-2022)

Met deeltijdvasten kun je (bijna) zonder moeite vet verliezen zonder spierverlies

Grofweg 30 procent van de wereldbevolking is te dik, en de corona-ellende maakt dat probleem er alleen maar groter op. Wetenschappers zoeken naar een eenvoudige, makkelijke en effectieve manier om daaraan iets te doen. Deeltijdvasten is misschien zo'n manier, blijkt uit een Pools onderzoek.


Met deeltijdvasten kun je (bijna) zonder moeite vet verliezen zonder spierverlies


Studie
Wetenschappers van Opole University of Technology in Polen verdeelden 45 vrouwen, die allemaal ouder waren dan 60, over twee groepen. De vrouwen in de experimentele groep gingen gedurende 6 weken deeltijdvasten.

Dat hield in dat de vrouwen pas om 12.00 uur 's morgens mochten eten, en na 20.00 uur 's avonds niet meer. Buiten dit venster van 8 uur mochten de vrouwen wel drinken wat ze wilden - als ze maar geen calorieën binnenkregen.

Het handhaven van dit 16:8 deeltijdvastenprotocol was de enige regel waaraan de vrouwen in deze groep zich moesten houden.

De vrouwen in de andere groep bleven eten zoals ze gewoon waren.

Resultaten
De proefpersonen in de deeltijdvastengroep vielen anderhalve kilo af, terwijl de proefpersonen in de controlegroep een halve kilo aankwamen. Dat verschil was statistisch significant.

Niet alleen het lichaamsgewicht, maar ook de lichaamssamenstelling verbeterde door deeltijdvasten. De groep die aan deeltijdvasten deed, verloor ongeveer anderhalve kilo vet. De controlegroep won ongeveer kilo vet. Uitgedrukt in verschuivingen van het vetpercentage waren de verschillen tussen de groepen statistisch significant.

In de deeltijdvastengroep nam de vetvrije massa een paar onsjes toe, terwijl de vetvrije massa in de controlegroep een paar onsjes toenam. Statistisch significant waren die verschillen niet.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Met deeltijdvasten kun je (bijna) zonder moeite vet verliezen zonder spierverlies


Slechts 12 procent van de proefpersonen kon zich niet aan het protocol houden. Dat is positief. In studies waarbij proefpersonen gaan afslanken op andere manieren ligt het percentage opgevers hoger.

Bron:
Int J Environ Res Public Health. 2020 Jun 10;17(11):4138.

Meer:
Eet minder uur per dag, en je wordt gezonder (16-12-2019)
Het 5:2-vastendieet werkt net zo goed als afslanken op de ouderwetse manier (8-12-2018)
Afslanken zonder moeite? Ontbijt later, dineer eerder (11-9-2018)


Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn Minder vaak eten maakt meer bewegen makkelijker Ervaren krachtsporters verliezen vet door deeltijdvasten, geen spiermassa en kracht

Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn
Deeltijdvasten maakt mannen, die op weg zijn om diabeet te worden, gezonder.

Minder vaak eten maakt meer bewegen makkelijker
Of, als je het liever andersom formuleert, neemt je weerzin tegen lichaamsbeweging af. Dierstudie.

Ervaren krachtsporters verliezen vet door deeltijdvasten, geen spiermassa en kracht
Humaan onderzoek. Proefpersonen waren doortrainde bodybuilders.