Opgeladen: 29-4-2024
Opgeborgen in: Insuline & glucose, Plantaardige extracten, Inositol
Translation: The anti-diabetic effect of 600 milligrams of D-pinitol per day (30-4-2024)

De antidiabete werking van 600 milligram D-pinitol per dag

Suppletie met D-pinitol kan type-2-diabeten helpen om hun gevoeligheid voor insuline te vergroten. Dat blijkt uit een kleine humane studie, die Zuid-Koreaanse wetenschappers publiceerden in de European Journal of Clinical Nutrition.


De antidiabete werking van 600 mg D-pinitol per dag


Studie
In 2005 publiceerden onderzoekers van de Zuid-Koreaanse Inje University een kleine humane studie, waaraan 30 mensen met type-2-diabetes als proefpersoon meewerkten. De proefpersonen gebruikten orale medicijnen, maar injecteerden nog geen insuline.

De helft van de proefpersonen kreeg gedurende 13 weken elke dag een placebo, de andere helft slikte dagelijks 600 milligram D-pinitol. De onderzoekers gebruikten een product van Amicogen, een Koreaans bedrijf dat D-pinitol uit soja haalt.

D-Pinitol
D-Pinitol heet ook wel 3-O-methyl-D-chiro-inositol. Het is eigenlijk D-chiro-inositol met een extra methylgroep. Je ziet de structuurformule hieronder. Volgens een patent van Washington University uit de jaren negentig zet een deel van D-pinitol na inname in het lichaam om in D-chiro-inositol. [United States Patent 5,550,166.]


De antidiabete werking van 600 mg D-pinitol per dag


De antidiabete werking van 600 mg D-pinitol per dag


Stoffen als D-pinitol en D-chiro-inositol fungeren in cellen als second messenger. Cellen plakken er fosfaatgroepen aan vast en gebruiken ze daarna om signalen over te brengen. Volgens in vitro-onderzoek en dierstudies gebeurt dat ook als insuline cellen vertelt dat ze glucose moeten opnemen.

Resultaten
De manier waarop het lichaam omging met glucose verbeterde bij de proefpersonen in de D-pinitol-groep. Na de suppletieperiode vonden de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen 's morgens vroeg minder insuline en minder glucose. Merkers voor insuline-resistentie als HbA1C en HOMA verminderden.

Ook conventionele cardiovasculaire merkers verbeterden in de D-pinitol-groep. In de groep zakte de bloeddruk, nam de concentratie LDL toe en nam die van HDL af.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


De antidiabete werking van 600 mg D-pinitol per dag


Sponsor
Het onderzoek werd betaald door de Zuid-Koreaanse overheid, niet door Amicogen.

Bron:
Eur J Clin Nutr. 2005 Mar;59(3):456-8.

Meer:
Kortdurende humane studie | 2000 mg D-Pinitol voegt niks toe aan creatine (12-11-2009)
Kortdurende humane studie | 1000 mg D-Pinitol verbetert werking creatine (3-9-2007)


Gram D-chiro-inositol geeft mannen meer testosteron Twee capsules met D-chiro-inositol per dag: meer testosteron, minder estradiol, minder lichaamsvet en een grotere gevoeligheid voor insuline Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder

Gram D-chiro-inositol geeft mannen meer testosteron
Suppletie met een forse dosis D-chiro-inositol verhoogt de testosteronspiegel en verlaagt de estradiolspiegel van mannen van 30-65 jaar.

Twee capsules met D-chiro-inositol per dag: meer testosteron, minder estradiol, minder lichaamsvet en een grotere gevoeligheid voor insuline
Dit gebeurt er als mannen van 65-75 jaar met een lage testosteronspiegel dagelijks 1200 milligram D-chiro-inositol innemen.

Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder
Effecten op cholesterol, gevoeligheid voor insuline, bloeddruk, lichaamsgewicht en de lever.