Opgeladen: 18-1-2020
Opgeborgen in: Creatine
Translation: Combination of creatine nitrate and creatinine outperforms creatine nitrate or creatine monohydrate (19-1-2020)

Combinatie van creatinenitraat en creatinine werkt beter dan creatinenitraat of creatinemonohydraat, claimt studie

Combinatie van creatinenitraat en creatinine werkt beter dan creatinenitraat of creatinemonohydraat, claimt studie
Creatinenitraat is een verbinding tussen creatine en salpeterzuur. Volgens sommige gesponsorde studies werkt creatinenitraat een beetje beter dan reguliere creatine, maar Servische onderzoekers vermoeden dat de combinatie van creatinenitraat en creatinine nog beter werkt.


Combinatie van creatinenitraat en creatinine werkt beter dan creatinenitraat of creatinemonohydraat, claimt studieStudie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan de University of Novi Sad, gaven 10 mannen bij drie verschillende gelegenheden creatinesupplementen.

De ene keer kregen de proefpersonen gedurende 5 dagen elke dag 3 gram creatinemonohydraat [CRM]. Bij een andere gelegenheid kregen de mannen dagelijks 3 gram creatinenitraat [CN], en bij weer een andere gelegenheid dagelijks 3 gram creatinenitraat plus 3 gram creatinine [CN-CRN].

Creatinine is een afbraakproduct van creatinine, dat echter weer kan teugveranderen in creatine.

Resultaten
De eerste 2 uur na inname van de eerste dosis van de drie verschillende supplementen monitorden de onderzoekers de concentratie creatine in het bloed van de mannen. Creatinenitraat verhoogde die concentratie meer dan creatinemonohydraat, maar de combinatie van creatinenitraat en creatinine werkte nog beter.


Combinatie van creatinenitraat en creatinine werkt beter dan creatinenitraat of creatinemonohydraat, claimt studie


Combinatie van creatinenitraat en creatinine werkt beter dan creatinenitraat of creatinemonohydraat, claimt studieDe eerste uren na inname, verhoogde de combinatie van creatinenitraat en creatinine de concentratie van creatinine in het bloed. Dat was weinig verrassend.

Na 5 dagen suppletie bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid creatine in de spieren van de mannen. Creatinenitraat zorgde voor een grotere toename dan creatinemonohydraat, maar suppletie met de combinatie van creatinenitraat en creatinine had de creatineconcentratie nog meer verhoogd.


Combinatie van creatinenitraat en creatinine werkt beter dan creatinenitraat of creatinemonohydraat, claimt studieToch jammer dat de onderzoekers niet hebben gekeken naar suppletie met creatinenitraat en reguliere creatine.

Bij drie van de tien proefpersonen veranderde de concentratie creatine in de spieren niet door suppletie met creatinemonohydraat. Twee van de tien proefpersonen reageerden niet op suppletie met creatinenitraat. Alle proefpersonen reageerden echter op suppletie met de combinatie van creatinenitraat en creatinine.

Conclusies
"Short-term supplementation with creatine nitrate plus creatinine appears to superiorly affect creatine levels in the circulation and skeletal muscle in comparison with either creatine nitrate or creatine monohydrate, thus advancing this experimental formulation as a preferred alternative to traditional creatine formulations", schrijven de onderzoekers.

"Nevertheless, the exact mechanism of creatine nitrate plus creatinine performance needs to be further elucidated, and more well-designed long-term studies in both athletic and clinical environment are required."

Bron:
Food Sci Nutr. 2019;7(11):3766-73.

Meer:
Di-acetylcreatine-ethyl-ester is minstens 1000 keer effectiever dan gewone creatine (7-3-2018)
Creatine alleen, creatine plus maltodextrine of creatine plus kaneel - wat werkt beter? (18-6-2017)
Guanidinoacetic acid effectiever dan creatine (4-10-2016)
Creatinenitraat overtreft reguliere creatine (7-4-2016)


Dit gebeurt er als je creatine, leucine en carnitine met elkaar combineert

Combinatie CLA, creatine en eiwitten vergroot spiermassa krachtsporters

Creatine alleen, creatine plus maltodextrine of creatine plus kaneel - wat werkt beter?

Dit gebeurt er als je creatine, leucine en carnitine met elkaar combineert
Volgens een kleine humane studie, die is verschenen in Nutrition & Metabolism, kan suppletie met deze stoffen de spiermassa laten toenemen van mensen die nog geen halter aanraken.

Combinatie CLA, creatine en eiwitten vergroot spiermassa krachtsporters
CLA's zijn in de krachtsport niet meer zo hot als pakweg vijftien jaar geleden. Toch wilden we je deze Canadese humane studie uit 2009 niet onthouden...

Creatine alleen, creatine plus maltodextrine of creatine plus kaneel - wat werkt beter?
Spieren nemen creatine beter op in combinatie met een fikse hoeveelheid fast carbs, maar niet voor alle sporters is co-suppletie van creatine en koolhydraten effectief.