Opgeladen: 20-3-2018
Opgeborgen in: Creatine
Translation: Creatine has more effect on upper body muscles than on lower body muscles (21-3-2018)

Creatine heeft meer effect op spieren bovenlichaam dan op spieren onderlichaam

Niet alle spiergroepen reageren even goed op creatine. De spieren van het bovenlichaam groeien tijdens een creatinekuurtje van 8 weken een stuk meer dan de spieren van je onderlichaam. Dat rapporteren Brazialaanse bewegingswetenschapers van Londrina State University in Nutrition & Health.

Studie
De Brazilianen experimenteerden met twee groepen van elk twee dozijn mannelijke krachtsporters. Gedurende 8 weken gaven ze de ene groep dagelijks een placebo, en de andere creatine. De onderzoekers dienden creatine toe op de klassieke manier: ze gaven hun proefpersonen eerst een week elke dag 20-25 gram creatine, verdeeld over 4 innames per dag, en vervolgens 7 weken elke dag 3 gram creatine.

Er waren geen statistisch significante verschillen tussen de voeding van de proefpersonen. Ze trainden tijdens het experiment op dezelfde manier: vier keer per week, met een schema waarbij ze de belangrijkste spiergroepen twee keer per week met basisoefeningen onder handen namen.

Resultaten
Zowel de creatinegroep als de placebogroep wonnen lean body mass, maar bij de creatinegroep was dat meer dan bij de placebogroep. De placebogroep won 0.3 kilo vetvrije massa, de creatinegroep 1.4 kilo.


Creatinekuurtje heeft meer effect op spieren bovenlichaam dan op spieren onderlichaam


Creatinekuurtje heeft meer effect op spieren bovenlichaam dan op spieren onderlichaam


De scans lieten bovendien zien dat de proefpersonen in de creatinegroep significant meer lean body mass hadden verworven op hun bovenlichaam dan elders. In hoeverre dat spiermassa was of vocht konden de onderzoekers niet achterhalen.

Conclusie
"Our results suggest that creatine supplementation in combination with regimented resistance training elicits greater muscular hypertrophy in young adult resistance-trained men, and that results are more specific to the upper limbs given that the increase in lean soft tissue for the creatine group was significantly greater in this region than in the lower limbs and trunk", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutr Health. 2017 Dec;23(4):223-9.

Meer:
Dit gebeurt er als je dropsets combineert met creatinesuppletie (4-3-2018)
Creatine alleen, creatine plus maltodextrine of creatine plus kaneel - wat werkt beter? (18-6-2017)
Creatine maakt sporters sneller - maar niet in combinatie met snel opneembare koolhydraten (7-6-2017)


Creatine verkort optimale rusttijd tussen sets

Creatine vergroot beschermende werking krachttraining op botmassa

Krachttraining brengt diabetes type-2 beter onder controle in combinatie met creatine

Creatine verkort optimale rusttijd tussen sets
Creatinesuppletie verkort de optimale post-activation potentiation time. Een hele mond vol, we weten het. Maar voor iedereen die met gewichten traint is het verdraaid nuttig om te weten wat post-activation potentiation precies is.

Creatine vergroot beschermende werking krachttraining op botmassa
Krachttraining kan botontkalking dooor veroudering afremmen en soms zelfs stopzetten. En dat gaat net iets beter als je daarbij creatine gebruikt.

Krachttraining brengt diabetes type-2 beter onder controle in combinatie met creatine
De combinatie creatine-training verlaagt de glucosespiegel, en de schade die diabetes aanricht in de ooglens, de nieren en het cardiovasculaire systeem.