Opgeladen: 17-2-2021
Opgeborgen in: Creatine, Slaap
Translation: Creatine reduces the need for sleep (18-2-2021)

Creatine vermindert behoefte aan slaap

Creatine vermindert behoefte aan slaap
Creatine vermindert misschien de hoeveelheid slaap die je nodig hebt. En als je dan toch te weinig slaapt, zorgt creatine ervoor dat je minder slaperig bent. Dat suggereert een dierstudie die Markus Dworak, een neuroloog van de universiteit van Harvard, publiceerde in Journal of Sleep Research.


Creatine vermindert behoefte aan slaap


Minder slaap nodig
De onderzoekers bepaalden het slaappatroon van een groep labratten onder normale omstandigheden [BL], en deden dat een tweede keer nadat de dieren gedurende 4 weken creatine door hun voer hadden gekregen [Cr].

In het laboratorium was gedurende 12 uur per etmaal het licht aan [Light Period] en gedurende 12 uur het licht uit [Dark Period]. Muizen zijn nachtdieren, en slapen dus bij voorkeur tijdens de Light Period.

Suppletie met creatine verminderde de hoeveelheid slaap tijdens de Light Period.


Creatine vermindert behoefte aan slaap


Minder slaperig
In een andere serie experimenten hielden de onderzoekers de ratten gedurende eerste helft van de Light Period uit hun slaap [SD]. Ze bouwden dus slaapschuld - in het Engels: sleep pressure - op. Vervolgens keken de onderzoekers hoeveel de ratten gedurende de tweede helft van hun slaapperiode [RS] sliepen.

Dit deden de onderzoekers twee keer. De ene keer onder normale omstandigheden, en de tweede keer na 4 weken creatinesuppletie.

De figuur hieronder vertelt je dat creatine de hoeveelheid slaap tijdens de tweede helft van de Light Period verminderde. Kennelijk maakte creatine de proefdieren na een periode van slaaptekort minder slaperig.


Creatine vermindert behoefte aan slaap


Alles bij elkaar suggereren de experimenten dat suppletie met creatine de behoefte aan slaap vermindert.

Mechanisme
De onderzoekers konden aantonen dat suppletie de hoeveelheid creatine in de hersenen van de labratten vergrootte. Daardoor beschikken de hersencellen kennelijk over meer moleculaire energie, en hebben ze minder slaap nodig om te herstellen.

Bron:
J Sleep Res. 2017 June;26(3):377-85.

Meer:
Te weinig slaap? Met creatine blijf je helder (23-6-2008)


Magnesiumsuppletie: presteren op de grenzen van je kunnen ondanks slaaptekort Glycine verhoogt reactiesnelheid bij slaaptekort Slechte nacht? Onderschat de rol van je mind set niet

Magnesiumsuppletie: presteren op de grenzen van je kunnen ondanks slaaptekort
Een bescheiden gedoseerd magnesiumsupplement vermindert de negatieve effecten van slaaptekort op het prestatievermogen.

Glycine verhoogt reactiesnelheid bij slaaptekort
Japanse humane studie.

Slechte nacht? Onderschat de rol van je mind set niet
Je ligt tot midden in de nacht wakker, maar je wilt de volgende dag toch zo fit mogelijk zijn. In dat geval kun je beter niet op de wekker kijken.