Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Depressie       Psychologie       Creatine       Slaap    

2 3 - 0 6 - 2 0 0 8

  Te weinig slaap? Met creatine blijf je helder (Psychopharmacology (Berl). 2006 Mar;185(1):93-103.) Creatine doet met je hersenen ongeveer hetzelfde als wat het met je spieren doet. Dat blijkt uit een studie van het Britse University College Chichester die verleden jaar verscheen in Psychopharmacology. Zoals creatine je spieren in staat stelt om aan het einde van je sets nog wat extra reps te maken, laat creatine ook vermoeide hersenen beter nadenken.
Psychologen meten hoe goed je in staat bent complexe mentale processen uit te voeren met de random movement generation-test (RNG-test). Dat houdt in dat je proefpersonen voor een bord zet met acht knoppen, die ze lukraak moesten indrukken. Dat lijkt simpel, maar is het niet. Hoe vermoeider je bent, des te makkelijker verval je in patronen en druk je telkens op dezelfde knoppen.
De Britten hielden proefpersonen een etmaal uur wakker en lieten ze RMG-tests doen. Voordat de proef begon slikte de ene helft van de proefpersonen een week lang elke dag vier doses van vijf gram creatine. De andere helft slikte een placebo. Tijdens de proef lieten de onderzoekers de proefpersonen een beetje sporten en eten.
De curve hieronder geeft aan hoe vaak de proefpersonen patronen intikten. Het verschil tussen de creatinegroep en de placebogroep is tijdens de laatste test significant geworden.

Te weinig slaap? Met creatine blijf je helder

Uit dezelfde studie komt de onderstaande figuur, waarin je ziet hoe moe de proefpersonen zich voelden.

Te weinig slaap? Met creatine blijf je helder

Creatinesuppletie vermindert dus de vermoeidheid. Uit het onderzoek blijkt ook dat de proefpersonen in de creatinegroep zich energieker voelen dan de proefpersonen uit de placebogroep.
Creatine is een pepmiddel voor de hersenen, besluiten de onderzoekers. Als je gedurende een etmaal niet kunt slapen, maar toch helder moet kunnen nadenken, dan geeft het energiesupplement je een steuntje in je rug.

1 1 - 0 6 - 2 0 0 8

  Creatine verzacht depressie - soms te goed (Bipolar Disord. 2007 Nov;9(7):754-8.) Depressieve mensen voelen zich beter als ze creatine slikken, maar manisch-depressieve mensen in een depressieve fase kunnen manisch worden door het bodybuildingsupplement. Dat concluderen psychiaters van deIsraelische Tel Aviv University uit een kleine proef met tien patiënten.
Acht van de patiënten waren "gewoon" depressief, twee waren manisch-depressief.
Creatine
De onderzoekers gaven ze vier weken achtereen elke dag drie tot vijf gram creatine.
De patiënten met een recht-toe-recht-aan-depressie knapten allemaal significant op. Eentje daarvan knapte zelfs zo goed op dat hij uit het ziekenhuis werd ontslagen.
Psychiaters zouden ook eens aan creatine kunnen denken als ze hun depressieve patiënten willen oplappen, concluderen de onderzoekers. Maar diezelfde psychiaters moeten oppassen als ze creatine aan manisch-depressievelingen geven, vinden de onderzoekers ook. De twee manisch-depressievelingen in hun studie knapten aanvankelijk op, maar werden manisch.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken