Opgeladen: 21-8-2021
Opgeborgen in: Propolis, Immuunsysteem
Translation: Green Propolis gets covid patient discharged from hospital sooner (22-8-2021)

Patiënt met covid sneller weer naar huis door Green Propolis

Green Propolis - een andere naam voor Brazilian Propolis - maakt het influenzavirus minder dodelijk, aldus een dierstudie waarover we een paar dagen eerder schreven. Green Propolis heeft misschien ook een antivirale werking in mensen, vertellen we je vandaag. Volgens een studie die verscheen in Biomedicine & Pharmacotherapy helpt kortdurende suppletie met Green Propolis mensen met covid-19 sneller uit het ziekenhuis.


Patient met covid sneller weer naar huis door Green Propolis


Studie
Braziliaanse onderzoekers verdeelden 124 ziekenhuispatiënten met covid-19 in 3 groepen. Gedurende 7 dagen kregen de proefpersonen in de controlegroep standaardzorg, een tweede groep slikte dagelijks 400 milligram Green Propolis terwijl een derde groep dagelijks 800 milligram Green Propolis slikte.

De onderzoekers gebruikten het supplement Propomax van het Braziliaanse Apis Flora. [apisflora.com.br] Het Green Propolis-extract zat in 100 milligram-capsules, die de proefpersonen 4 keer per dag innamen.

Het onderzoek is deels bekostigd door Apis Flora.

Actieve stoffen
Patient met covid sneller weer naar huis door Green Propolis
Dagelijks leverde het supplement in de 400 milligram-groep 54 milligram fenolen, die weer voor de helft bestonden uit quercetine-analogen en andere flavonoïden. Bij de actieve stoffen in Green Propolis zitten een aantal fenolen met een relatief hoge biobeschikbaarheid.

Een prominente bioactieve stof in Green Propolis is het fenol artepilline C. [Chemische structuur hierboven.] Volgens dierstudies activeert artepilline C T-reg-cellen. [Food Sci Nutr. 2021 Apr 7;9(6):3200-8.] Als covid-19 escaleert in een cytokinestorm die schade toebrengt aan de weefsels, is dat dikwijls een gevolg van het uitschakelen van T-reg-cellen door het virus.

Resultaten
De proefpersonen in de controlegroep moesten gemiddeld 12.6 dagen in het ziekenhuis blijven. De 400 milligram-groep kon gemiddeld na 9.5 dagen alweer naar huis, de 800 milligram-groep na 8.2 dagen.


Supplement met Braziliaanse propolis maakt dodelijke virussen minder gevaarlijk


En jazeker, die verschillen waren statistisch significant.

Nierbeschadiging trad minder vaak op bij de proefpersonen in de Green Propolis-groepen. Van de proefpersonen in de controlegroep kreeg 23.8 procent nierschade. Bij de 400- en 800 milligram-groep waren dat respectievelijk 12.5 en 4.8 procent.

Conclusie

"Propolis should be considered as an adjuvant in the treatment of covid-19 patients", schrijven de Brazilianen.

Bron:
Biomed Pharmacother. 2021 Jun;138:111526.

Meer:
Haalt quercetine de angel uit corona? (11-8-2021)
Covid-patiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex (8-8-2021)
Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona (25-7-2021)


Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden Inderdaad, zink beschermt tegen corona Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen

Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden
En alweer verschijnt er een metastudie die vertelt dat een adequate vitamine D-spiegel beschermt tegen het coronavirus.

Inderdaad, zink beschermt tegen corona
Een goede zinkstatus verbetert de perspectieven van mensen met een coronabesmetting.

Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen
Als je tot de groep behoort waarop het coronavirus het heeft voorzien, dan biedt een voedingspatroon met een royale hoeveelheid vitamine K misschien bescherming.