Opgeladen: 30-6-2021
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine K, Immuunsysteem
Translation: Covid-19 | Vitamin K increases survival chances (1-7-2021)

Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen

Als je tot de groep behoort waarop het coronavirus het heeft voorzien - je bent zwaarder dan zou moeten - dan biedt een voedingspatroon met een royale hoeveelheid vitamine K misschien bescherming. Volgens een Deens onderzoek vermindert een goede vitamine K-status de kans dat covidpatiënten overlijden.


Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen


Studie
De onderzoekers, die verbonden zijn aan het academisch ziekenhuis van de universiteit van Kopenhagen, bepaalden in het bloedplasma van 138 patiënten met covid-19 de concentratie van het enzym dephosphorylated-uncarboxylated Matrix Gla Protein [dp-ucMGP]. Hoe lager die concentratie, hoe hoger de concentratie vitamine K in het bloed.

De Denen deden hetzelfde met 138 studiedeelnemers in een controlegroep zonder covid-19.

Resultaten
36 covidpatiënten overleden binnen 30 dagen, en na 90 dagen waren in totaal 43 patiënten niet meer in leven. Hoe meer vitamine K in het bloed van de patiënten aanwezig was, hoe groter hun kans op overleving.


Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen


Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen


In de figuur hierboven verdeelden de onderzoekers hun proefpersonen aan de hand van de concentratie van dp-ucMGP in 4 even grote groepen, en bepaalden vervolgens hoe lang zij konden overleven.

Toen de onderzoekers het effect van hart- en vaatziekten, diabetes, BMI en het functioneren van de nieren wegpoetsten, bleek dat een halvering van de concentratie vitamine K [eigenlijk: een verdubbeling van de concentratie dp-ucMGP] waren de bovenstaande effecten niet meer statistisch significant.

Mechanisme
Dat is ergens ook te verwachten, want vooral overgewicht en obesitas en in mindere mate slecht werkende nieren gaan samen met een geringe vitamine K-spiegel. De onderzoekers vermoeden echter dat zeker in die groepen [mensen met een hoog BMI en nierpatiënten] suppletie met vitamine K de kans op complicaties bij een serieuze covid-19-infectie kan verminderen.

Vitamine K houdt de bloedvaten soepel, en als dat ook in de longen gebeurt vermindert de schade die covid-19 daar kan aanrichten, denken de Denen.

Conclusie
"Supplementation with vitamin K represents an inexpensive and simple-to-use add-on to other treatments, and it would therefore be interesting to explore whether vitamin K supplementation in addition to other treatment can improve the outcome of covid-19", schrijven de onderzoekers.

"Whether vitamin K supplementation in covid-19 patients can change the course of disease and prevent death or long-term consequences of covid-19 remains to be tested in randomized clinical trials."

Bron:
Nutrients 2021, 13(6), 1985; https://doi.org/10.3390/nu13061985.

Meer:
Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden (27-4-2021)
Metastudie | Vitamine D beschermt tegen corona (14-4-2021)
Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C (8-9-2020)


Lichaamsbeweging maakt het coronavirus minder dodelijk Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur? Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?

Lichaamsbeweging maakt het coronavirus minder dodelijk
Lichaamsbeweging beschermt tegen corona, en niet zo zuinig ook.

Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?
Een voedingspatroon met veel omega-3-vetzuren kan misschien de kans op besmetting met het coronavirus verminderen. In vitro-studie.

Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?
Uiterst interessante case study.