Opgeladen: 3-9-2018
Opgeborgen in: Chlorella, Suppletie voor duursporters, Intervaltraining, Plantaardige extracten
Translation: Chlorella increases the effect of interval training (4-9-2018)

Chlorella versterkt effect intervaltraining

Chlorella versterkt effect intervaltraining
Als sporters elke dag een paar gram Chlorella gebruiken, resulteren hun workouts misschien in een grotere toename van het uithoudings-vermogen dan als diezelfde sporters geen Chlorella zouden gebruiken. Die suggestie wekt een Japanse dierstudie, die sportwetenschappers van Ritsumeikan University publiceerden in de American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Studie
De onderzoekers verdeelden een groep ratten in 4 groepen. Gedurende de 6 weken die het experiment in beslag nam, gebeurde er helemaal niets met een eerste groep ratten. Dat was de controlegroep. [Con]

Een tweede groep kreeg Chlorella door het voer. [CH] Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 3 gram Chlorella gebruikt. De onderzoekers gebruikten materiaal van Sun Chlorella. Sun Chlorella sponsorde de studie.

De onderzoekers trainden een derde groep proefdieren. [HIIE] Vier dagen per week lieten ze de ratten zwemmen met een gewicht aan hun staart. Elke sessie bestond uit 14 sets van 20 seconden, waarin de dieren uit alle macht probeerden om hun kop boven water te houden. Tussen de sets rustten de dieren 10 seconden.

De onderzoekers trainden een vierde groep ratten, en gaven ze ook Chlorella.

Resultaten
Aan het einde van suppletieperiode lieten de onderzoekers de ratten korte en intensieve zwemsets maken totdat ze letterlijk niet meer konden. Suppletie met Chlorella vergrootte het aantal sets, maar training vergrootte het aantal nog meer. En nog beter werkte de combinatie van training en suppletie.


Chlorella versterkt effect intervaltraining


Chlorella versterkt effect intervaltrainingNa de test bepaalden de onderzoekers hoeveel melkzuur er in het bloed van de ratten zat. Chlorellasuppletie en training verlaagden die concentratie, zie je hierboven.

Dat komt wellicht omdat Chlorellasuppletie en training de aanmaak van monocarboxylate transporter 1 en -4 [MCT1] [MCT4] in de rode spiervezels - de type 1-spiervezels, die zijn betrokken bij duurinspanningen - lieten toenemen. MCT1 en MCT4 hevelen melkzuur cellen in en uit. Ze spelen een cruciale rol bij de omzetting van melkzuur in glucose.


Chlorella versterkt effect intervaltraining


Chlorella versterkt effect intervaltrainingOverigens stimuleerden zowel Chlorella als training ook de activiteit enzymen als citraatsynthase, cytochroomeoxidase, lactaatdehydrogenase en COX. Die enzymen spelen een rol bij het melkzuurmetabolisme. Daarnaast vergrootten Chlorellasuppletie en training ook de activiteit van het signaalmolecuul PGC1-alpha in de spiercellen. Dat molecuul laat cellen meer mitochondria aanmaken. Mitochondria zetten voedingsstoffen om in energie.

Conclusie
"Thus, chlorella could be a beneficial supplement for even vigorously trained athletes, as well as habitually exercising individuals, and those with metabolic disorders", concluderen de Japanners. "The findings of this study reveal a great potential for the utilization of chlorella."

Bron:
Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2017 Apr 1;312(4):R520-8.

Meer:
Tijdens zware fysieke inspanning versterkt Chlorella het immuunsysteem (19-9-2017)
Chlorellasuppletie vergroot maximale opname van zuurstof (25-11-2014)
Chlorella maakt bloedvaten soepel (3-3-2014)


Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitter Salecan, een nieuw sportsupplement? Vitamine B1-variant fursultiamine vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht

Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitter
Je spieren nemen meer glucose op en maken meer glycogeen aan. Tijdens intensieve inspanning presteer je beter, lopen je spieren minder schade op - en na afloop herstel je sneller.

Salecan, een nieuw sportsupplement?
Chinese moleculaire wetenschappers doen dierstudies met Salecan, een betaglucaan dat wordt gemaakt door een bacterie.

Vitamine B1-variant fursultiamine vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht
Fursultiamine is een synthetische vorm van vitamine B1. Geef je die vitamine aan muizen, dan neemt hun uithoudings-vermogen spectaculair toe.