Opgeladen: 26-7-2018
Opgeborgen in: Duursportsupplementen
Translation: Salecan, a new sports supplement? (27-7-2018)

Salecan, een nieuw sportsupplement?

Salecan, een nieuw sportsupplement?
Chinese moleculaire wetenschappers doen dierstudies met Salecan, een bètaglucaan dat wordt gemaakt door een bacterie. In Nutrients vertellen ze dat een geen eens zo verschrikkelijk hoge dosis Salecan het uithoudings-vermogen fors vergroot. Hoe precies? Dat wordt niet duidelijk.

Salecan
Salecan is een bètaglucaan. Bètaglucanen zijn ketens van glucose, die bijvoorbeeld zitten in havermout, biergist en paddenstoelen zitten, en die het immuunsysteem kunnen stimuleren. Waarschijnlijk komt dat omdat ze lijken op de bètaglucanen in de celmembranen van bacteriën.

Salecan is een Chinese uitvinding. Het is een bètaglucaan die in bioreactoren wordt gemaakt door Agrobacterium species ZX09.


Salecan, een nieuw sportsupplement?Studie
De onderzoekers experimenteerden met 5 groepen muizen. De eerste groep deed helemaal niets, en kreeg ook geen bijzondere stoffen toegediend. [REST] De overige 4 groepen moesten zwemmen totdat ze letterlijk niet meer konden. De onderzoekers keken hoe lang de dieren dat konden volhouden, en onderwierpen ze daarna aan een grondig onderzoek.

Gedurende de 4 weken die aan de zwemsessie voorafgingen kreeg 1 groep geen suppletie, [Ctrl] 3 andere groepen wel. Als de muizen volwassen mensen van pakweg 80 kilo waren geweest, dan hadden ze ongeveer 200 [LS] 400 [MS] of 800 milligram Salecan per dag [HS] gekregen. De toedieningsroute was oraal; de onderzoekers pompten de stof direct in de maag van de dieren.

Resultaten
De suppletie met Salican vergrootte de tijd dat de muizen konden blijven zwemmen. De lage, medium en hoge dosering verlengde de tijd met respectievelijk 23, 63 en 89 procent.


Salecan, een nieuw sportsupplement?Mechanisme
Na de zwemsessie vonden de onderzoekers in de spieren minder glucose en glycogeen bij de controlegroep - die wel had gezwommen maar geen Salecan had gekregen. Suppletie met Salecan temperde die afname.

Omdat de suppletie de activiteit van citroenzuurcyclus enzymen als pyruvate kinase [PK], mallate dehydrogenase [MDH] en succinate dehydrogenase [SDH] niet verhoogde lijkt het er ook niet op dat de spieren meer voedingsstoffen gingen omzetten in energie. Verbrandden de muizen meer vet? Dat wordt niet duidelijk uit de publicatie.


Salecan, een nieuw sportsupplement?Suppletie met Salecan remde bovendien de toename van spierschademerkers als creatine kinase [CK] en lactate dehydrogenase [LDH] in het bloed van de muizen. Dat was ook het geval met malondialdehyde [MDA], een merker van de activiteit van vrije radicalen.

Eén en ander hield wellicht verband met de door Salecan verhoogde activiteit van endogenen antioxidanten als glutathione [GSH] en superoxide dismutase [SOD].


Salecan, een nieuw sportsupplement?Conclusie
"Strenuous exercise is a very energy-consuming process, which might result in the imbalance of the internal environment", schrijven de onderzoekers. "Fatigue induced by prolonged exercise not only leads to the decrease of exercise capacity, but also might be the cause of many diseases including vascular and heart diseases, and skeletal and muscular system diseases."

"Here, we demonstrated that Salecan could significantly alleviate exercise-induced fatigue. The beneficial effects of Salecan against fatigue may be due to its positive effects on energy metabolism and antioxidation capacity. Except for the traditional biochemical biomarkers for exercise-induced fatigue, other metabolites related to fatigue need to be further investigated to better understand the role of Salecan."

"These findings suggest a potential use for Salecan as an anti-fatigue dietary supplement in exercise or other factors inducing the fatigue symptom."

Bron:
Nutrients. 2018 Jul 3;10(7).

Meer:
Cactussap maakt je fitter (22-4-2018)
Twee capsules met fruitextract ViNitrox vergroten het uithoudingsvermogen van sporters met 10 procent (8-3-2018)
L6N, de staminafactor in reuzenbamboe (2-2-2018)


Slechte conditie? Ribose maakt een betere sporter van je

Betalaines voor hardlopers - positief effect op de 5K

Extract uit kersen maakt duursporters dertien procent sneller

Slechte conditie? Ribose maakt een betere sporter van je
Fikse doses in gramdoseringen in deze gesponsorde humane studie.

Betalaïnes voor hardlopers - positief effect op de 5K
Onderzoekers experimenteerden met jonge mannen die in hun vrije tijd minstens 45 kilometer per week hardliepen. Gesponsorde studie.

Extract uit kersen maakt duursporters dertien procent sneller
Suppletieperiode duurde een week. Een capsule per dag is genoeg. Gesponsord humaan onderzoek.