Opgeladen: 31-8-2018
Opgeborgen in: Chlorella, Langer leven
Translation: Chlorella, the green life extender (1-9-2018)

Chlorella, de groene levensverlenger

Chlorella, de groene levensverlenger
Ratten die elke dag Chlorella door hun voer krijgen, leven langer dan ratten die standaardvoer eten. Japanse onderzoekers van het Yakult Central Institute for Microbiological Research kwamen de levensverlengende werking van Chlorella zo'n vijftien jaar geleden op het spoor. Wij lazen hun publicatie met rode konen en trillende knietjes.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met een type labrat met een sterk verhoogde kans op cardiovasculaire aandoeningen.

De onderzoekers verdeelden hun proefdieren in 4 groepen, en gaven de eerste groep standaardvoer zonder toevoegingen. De overige drie groepen kregen voer dat voor respectievelijk 5, 10 en 20 procent uit Chlorella bestond. Het humane equivalent van die doses is - als we uitgaan van een fors gebouwde volwasse - is ongeveer 25, 50 en 100 gram per dag.

Yup, da's veel.

Resultaten
De ratten die Chlorella door hun voer kregen, leefden langer dan de ratten in de controlegroep.


Chlorella's levensverlengende werkingDe bloeddruk van de ratten steeg naarmate ze ouder werden, maar suppletie met Chlorella remde dat proces. [Figuur]. Tegelijkertijd verbeterde Chlorella de cholesterolhuishouding, en verminderde het de kans op hersenbloedingen. In het type labrat dat de Japanners gebruikten is hersenbloeding een prominente doodsoorzaak.

Stoffen
De onderzoekers vermoeden dat Chlorella in deze dierstudie een levensverlengende werking heeft omdat het drie soorten bestanddelen bevat: arginine, een aminozuur dat bloedvaten kan helpen om soepel te blijven, het carotenoid luteïne dat weefsels beschermt tegen agressieve moleculen, en fosfolipiden, die vaatwanden kunnen gebruiken als bouwmateriaal.

Bron:
J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2006 Dec;52(6):457-66.

Meer:
Kombucha, de omstreden levensverlenger (26-8-2018)
Langer leven door gember (15-7-2018)
Langer leven dankzij omega-3-vetzuren (3-1-2018)


De levensverlengende eigenschappen van vitamine B5 Dierstudie: een half kopje groene thee per dag is levensverlengend Veroudering vertragen zonder rigoureus dieet door suppletie met ketonen

De levensverlengende eigenschappen van vitamine B5
Amerikaanse onderzoekers deden halverwege de vorige eeuw proeven met het toen recent ontdekte pantothenic acid. Die stof kennen we nu als vitamine B5. In die studies verlengde vitamine B5 de levensduur. Van proefdieren.

Dierstudie: een half kopje groene thee per dag is levensverlengend
Als je net zo reageert op EGCG, de belangrijkste bioactieve stof in groene thee, als de muizen waarmee de Amerikaanse bewegingswetenschapper Brandt Pence proeven heeft gedaan, dan leeft je langer als je elke dag een half kopje groene thee drinkt. Meer mag ook.

Veroudering vertragen zonder rigoureus dieet door suppletie met ketonen
De positieve gezondheidseffecten van vasten zijn voor een deel het gevolg van die toename van BHB in de bloedbaan, vermoeden biologen van de University of South Florida. In experimenten met microscopisch kleine proefdiertjes ontdekten ze dat toediening van BHB het leven verlengt zonder rigoureus dieet.