Opgeladen: 28-9-2021
Opgeborgen in: Carnitine
Translation: Carnitine reduces autism (29-9-2021)

Carnitine vermindert autisme

Suppletie met een alleszins redelijke dosis L-carnitine kan autististische symptomen verzachten. Dat blijkt uit een al wat oudere Amerikaanse trial, die in 2011 verscheen in Medical Science Monitor.


Carnitine vermindert autisme


Studie
De onderzoekers experimenteerden met 30 jongens van 3-10 jaar, die allemaal waren gediagnosticeerd met een vorm van autisme. Gedurende 3 maanden kreeg een deel van de jongens dagelijks een placebo, een ander deel kreeg een vloeibaar carnitinesupplement. Per kilo lichaamsgewicht kregen de jongens 50 milligram L-carnitine per dag.

Voor en na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers de mate van autisme van de slachtoffers aan de hand van de Childhood Autism Rating Scale (CARS).

De onderzoekers vermoeden dat autisme kan samenhangen met niet optimaal werkende mitochondria in hersencellen. Ze hopen dat suppletie met carnitine dat mankement kunnen verminderen.

Resultaten
Carnitine vermindert autisme
De gemiddelde CARS-score in de carnitinegroep zakte van 35.7 met bijna 2 punten naar 33.8. Toen de suppletie begon, was de gemiddelde CARS-score van de jongens in deze groep in het mild-moderate-deel van het autismespectrum. Toen de suppletieperiode voorbij was, zat de gemiddelde score daar nog steeds.

De tabel en de figuren hieronder zijn verkleind of versimpeld. Klik erop voor een grotere of volledige versie.


Carnitine vermindert autisme

Carnitine vermindert autisme


Hoe groter de toename van de concentratie ongebonden carnitine in het bloed van de jongens, hoe groter de verbetering van de scores.

De onderzoekers bepaalden ook met hoeveel kracht de jongens met hun handen een veer konden dichtknijpen. Die kracht nam toe door suppletie met carnitine.


Carnitine vermindert autisme


Conclusie
"It is suggested that future studies further explore additional dosing regimens to identify the potential optimal dosing level or range of L-carnitine for subjects diagnosed with an autism spectrum disorder", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Med Sci Monit. 2011 Jun;17(6):PI15-23.

Meer:
L-Carnitine vermindert symptomen ADHD (17-2-2014)
Supplement met sulforaphane verzacht autisme (5-12-2014)


Combinatie magnesium en vitamine B6 verzacht ADHD Extract van Passiflora incarnata werkt net zo goed tegen ADHD als Ritalin Jongens met ADHD slapen beter door L-theanine

Combinatie magnesium en vitamine B6 verzacht ADHD
Voor iedereen met ADHD lijkt de studie die Franse neurologen publiceerden in 2006 te mooi om waar te zijn.

Extract van Passiflora incarnata werkt net zo goed tegen ADHD als Ritaline
Een klein onderzoek dat Iraanse psychiaters in 2005 publiceerden in Therapy.

Jongens met ADHD slapen beter door L-theanine
Dat ontdekten Canadese onderzoekers, die jongens 6 weken achtereen 400 milligram L-theanine per dag gaven.