12.07.2015

Jongens met ADHD slapen beter door L-theanine

Jongens met ADHD slapen een beetje beter als ze het aminozuur L-theanine slikken. Dat ontdekten Canadese onderzoekers, die jongens 6 weken achtereen 400 milligram L-theanine per dag gaven.

L-Theanine
L-Theanine
L-Theanine [structuurformule hiernaast] is een aminozuur dat in kleine hoeveelheden in thee zit. Suppletie verlengt de levensduur van proefdieren een ietepetieterig beetje en remt in humane studies stress [Biol Psychol. 2007 Jan;74(1):39-45.] en bezorgdheid [Hum Psychopharmacol. 2004 Oct;19(7):457-65.] - ook een ietepetieterig beetje. Daarnaast verbetert L-theanine in een Japanse humane studie de kwaliteit van de slaap. [Jpn J Physiol Anthropol 2004;9:143-150.]

De psychologische effecten van L-theanine zijn misschien het gevolg van het blokkeren van NMDA subtype glutamaatreceptoren in de hersenen. [Neuroscience. 2010 Jul 14;168(3):778-86.]

Studie
Voedingswetenschappers van de University of British Columbia vroegen zich af of suppletie met L-theanine kinderen met ADHD beter kon laten slapen. Veel ADHD-ers slapen moeilijk in, worden 's nachts vaak wakker en staan 's morgens moe weer op. Hun op amfetamine gebaseerde medicatie verergert die slaapproblemen vaak.

De Canadezen experimenteerden met 93 jongens van 8-12 jaar met ADHD. De onderzoekers verdeelden de jongens in 2 groepen, en gaven de ene groep gedurende 6 weken een placebo, en de andere L-theanine.

Dagelijks slikten de jongens in de experimentele groep 400 milligram L-theanine. De jongens verdeelden die hoeveelheid in 2 doses. Ze namen 200 milligram in bij het ontbijt, en nog eens 200 milligram toen ze uit school kwamen.

Resultaten
De jongens droegen 's nachts een actigraph om hun pols die beweging registreerde. Zo konden de onderzoekers zien dat de suppletie ervoor zorgde dat de jongens beter sliepen. Je ziet in de figuur hieronder dat dankzij L-theanine de jongens 's nachts minder wakker lagen.

De suppletie liet de jongens niet makkelijker inslapen, en verlengde de duur van de slaap ook niet. Bijwerkingen traden niet op.


Jongens met ADHD slapen beter door L-theanineConclusie
"While L-theanine has been studied for its effects on stress, mood, and cognition in non-ADHD subjects, this is the first report of its effects in children with ADHD", schrijven de Canadezen. "L-theanine might be reasonably expected to improve some aspects of sleep over a period of six weeks, and so would seem to be most suited to persons with ADHD and co-morbid sleep problems."

"Its effects on the characteristic symptoms of ADHD and other co-morbidities associated with ADHD have yet to be established. Since it did not improve time to fall asleep or sleep duration, L-theanine does not appear to be warranted for these particular sleep complaints in boys with ADHD."

Foute theaninesupplementen?
De onderzoekers gebruikten Suntheanine, een L-theanine die wordt geproduceerd door het Japanse Taiyo Kagaku. Dat bedrijf synthetiseert L-theanine uit onder meer glutamine met een gepatenteerd enzymatisch proces. L-Theanine uit thee halen is, omdat er zo weinig L-theanine in thee zit, ondoenlijk. Enig wantrouwen tegenover claims van fabrikanten die zeggen dat ze hun L-theanine uit thee halen is dan ook op zijn plaats.

Onderzoekers van Taiyo Kagaku vertelden de Canadezen dat ze 6 theanine-producten van concurrenten hadden geanalyseerd. Daarvan bevatte er eentje daadwerkelijk zuivere L-theanine. In 5 andere producten vonden de onderzoekers een mengsel van D- en L-theanine. De veiligheid van D-theanine is nooit onderzocht.

Bron:
Altern Med Rev. 2011 Dec;16(4):348-54.

Meer:
Combinatie magnesium en vitamine B6 verzacht ADHD (21-2-2014)
L-Carnitine vermindert symptomen ADHD (17-2-2014)
Supplement geeft hyperactieve kinderen focus (23-11-2011)