Opgeladen: 9-5-2024
Opgeborgen in: Plantenextracten, Afslanksupplementen
Translation: Are you slowly but surely getting fatter? Caralluma fimbriata stabilizes your body weight (10-5-2024)

Word je langzaam maar zeker dikker? Caralluma fimbriata laat je minder eten

Als je om wat voor reden dan ook je eetlust even niet controle hebt, en consequent net iets meer energie consumeert dan je lichaam kan verwerken zonder dik te worden, denk dan eens aan supplementen met Caralluma fimbriata. Een gram extract per dag kan je probleem misschien oplossen.


Word je langzaam maar zeker dikker? Caralluma fimbriata laat je minder eten


Studie
In 2021 recruteerden Australische onderzoekers in opdracht van Gencor, een producent van supplementen met Caralluma fimbriata, ongeveer tachtig gezonde maar zwaarlijvige proefpersonen.

Gedurende 16 weken slikte de helft van deze proefpersonen elke dag een placebo. De proefpersonen in de andere groep slikten dagelijks 2 capsules met elk 500 milligram extract van Caralluma fimbriata. De proefpersonen slikten een capsule voor het ontbijt en een capsules voor het avondeten.

De proefpersonen veranderden hun leefstijl niet.

Caralluma fimbriata
Caralluma fimbriata bevat steroidachtige stoffen. Eentje daarvan is russelioside-B. Je ziet de structuurformule hieronder. Ethnofarmacologen vermoeden dat deze stoffen in de hersenen de afgifte van hongerhormonen afremmen.


Word je langzaam maar zeker dikker? Caralluma fimbriata laat je minder eten


Resultaten
In de placebogroep bleef de omvang van de taille zo ongeveer gelijk, terwijl die van de suppletiegroep met bijna 3 centimeter afnam. In de placebogroep nam het lichaamsgewicht toe met 1.3 kilo, in de suppletiegroep nam het lichaamsgewicht een beetje af.


Word je langzaam maar zeker dikker? Caralluma fimbriata laat je minder eten


De onderzoekers verklaren die twee bescheiden effecten uit de afname van de eetlust door Caralluma fimbriata. In de suppletiegroep verminderde de dagelijke calorie-inname met ongeveer tweehonderd kilocalorieën. In een eerdere, eveneens door Gencor gespondorde studie, was ook al gebleken dat suppletie met Caralluma fimbriata de inname van energie met 200 kilocalorieën terugschroeft.

Mechanisme
De onderzoekers monitorden in het bloed van de proefpersonen de concentratie cortisol, NPY en leptine. De eerste twee stimuleren honger, de laatste remt het af. Ze konden uit hun metingen echter niet opmaken hoe het extract de inname van energie nu precies reduceerde. De onderzoekers pleiten voor vervolgonderzoek dat daarover meer duidelijkheid moet geven.

Bron:
Sci Rep. 2021 Mar 24;11(1):6791.

Meer:
Russelioside-B, een natuurlijk afslanksteroid in Caralluma-planten (4-11-2018)
Caralluma fimbriata vermindert dagelijkse calorie-inname met 200 kcal (4-2-2011)
Hoodia-alternatief Caralluma fimbriata remt eetlust in dierstudie (30-1-2011)


Whey is een hongerremmer Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht Metastudie | Afslanken gaat beter met paleodieet

Whey is een hongerremmer
Als je tijdens afslankpogingen kierewiet wordt van de constante trek in eten, probeer dan shakes met wheyeiwit in te passen in je dieet.

Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht
In de proefpersonen met een bovengemiddeld energieverbruik vermindert dit supplement de inname van energie.

Metastudie | Afslanken gaat beter met paleodieet
Als je wilt afslanken, is een paleodieet effectiever dan een voedingspatroon zoals voorlichters en reguliere wetenschappers dat doorgaans propageren.