Opgeladen: 2-7-2016
Opgeborgen in: Anabole steroïden & gezondheidsrisico's
Translation: Coughing blood during steroids cycle (23-9-2016)

Bloed hoesten tijdens anabolenkuur

Chemische bodybuilders die hun anabole steroïden per ongeluk niet in spierweefsel maar in een bloedvat injecteren, kunnen tijdelijk last krijgen van hun ademhalingsorganen. Ze krijgen het benauwd, worden kortademig en kunnen zelfs bloed gaan ophoesten. Meestal merk je direct na een foute injectie dat er iets mis is gegaan, maar soms duurt het wat langer. Deense artsen beschrijven twee gevallen in het medische vakblad Respiratory Medicine Case Reports.

Bodybuilder, mannelijk, 29 jaar
Het eerste geval dat de Denen beschrijven betreft een bodybuilder van 29 jaar. Hij meldt zich bij de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis omdat hij al vijf dagen kortademig is en bloed ophoest. Zes weken geleden is hij begonnen met een anabolenkuur. Hij slikt dagelijks 60 milligram methandienone en injecteert 16 eenheden snelwerkende insuline. Elke week spuit hij bovendien een gram testosteron en een onbekende hoeveelheid nandrolon.

De artsen onderzoeken hem, maar vinden op het eerste gezicht niets abnormaals. Goed, de man heeft miniscule testikels, maar dat kun je met zo'n kuur natuurlijk verwachten. Ze onderzoeken zijn bloed - inclusief het bloed dat de man ophoest - maar vinden daarin geen ziektekiemen of iets wat wijst op een ontsteking of een allergische reactie.

De artsen maken een high resolution computed tomographyscan [zeg maar: een geavanceerde röntgenfoto] van de longen van de man en zien overal bloedingen. Dat zijn de witte klodders in de figuur hieronder.


Bloed hoesten tijdens anabolenkuurDe artsen gaan er van uit dat bloedingen zijn ontstaan door de injecties met testosteron of nandrolon die de man zichzelf toedient. Die anabolen zijn opgelost in olie, en moeten worden ingespoten in spierweefsel. Als per ongeluk toch de ingespoten olie in een bloedvat terechtkomt, dan kan die olie belanden in de longen. Daar veroorzaken de oliedruppels bloedingen.

Literatuur
Als de Denen in de literatuur gaan zoeken naar meer informatie, vinden ze een artikel dat onderzoekers van de universiteit van Calgary in Canada in 2011 hebben gepubliceerd. [Can Respir J. 2011 Jul-Aug;18(4):e59-e61.] Het gaat over een 21-jarige bodybuilder die zichzelf in een bloedvat heeft geïnjecteerd, en vrijwel onmiddellijk daarna benauwd en kortademig werd. Ook in zijn longen waren bloedingen ontstaan.

De Canadezen besloten toen niet in te grijpen en af te wachten. In de twee dagen die volgden verdwenen de symptomen geleidelijk, en een week na de foute injectie konden de Canadezen op scans geen bloedingen meer ontdekken.

Niks doen
De Denen kiezen voor dezelfde aanpak. Ze vragen de bodybuilder om te stoppen met het anabolengebruik, en zien dat het bloed hoesten en de kortademigheid verdwijnt. Als ze enkele maanden later weer een scan van zijn longen maken, zijn daarop geen bloedingen meer te zien.

Bodybuilder, mannelijk, 19 jaar
Het tweede geval dat de Denen beschrijven betreft een bodybuilder van 19 jaar. Hij gebruikte al anabolen sinds zijn zestiende, maar twee weken voordat hij bloed was gaan ophoesten en kortademig werd was hij begonnen met zijn strafste kuur tot nu toe. Hij slikt oxymetholone en methandriol [het staat er], en injecteert trenbolon en nandrolon.

Het resultaat - wat zijn longen betreft - zie je hieronder.


Bloed hoesten tijdens anabolenkuurDe artsen vragen de bodybuilder te stoppen met het gebruik. De symptomen verdwijnen spontaan, en een paar maanden later zijn de longen van de man volgens de scans weer helemaal in orde.

Conclusie
"In both cases the patients' symptoms slowly progressed over days/weeks and there was no information about possible accidental intravenous administration of the steroid solutions", schrijven de Denen. "Neither of the patients reported symptom onset directly related to the time of injection."

"Our cases illustrate the importance of raising awareness of the acute and possibly life-threatening adverse effects of anabolic steroid abuse. In the case of high resolution computed tomography, findings with predominantly ground glass opacity primarily in the peripheral regions in an extremely athletic patient, suspicion of anabolic agents induced diffuse alveolar hemorrhage should be considered."

"If diffuse alveolar hemorrhage is suspected, bronchoscopy should be performed immediately to establish. The diagnosis and withdrawal of the suspected drug is crucial."

Bron:
Respir Med Case Rep. 2016 Apr 13;18:45-7.

Meer:
Pijn op de borst door anabolen (9-4-2016)
Trombose in de familie? Laat de anabolen dan maar staan... (24-11-2015)
Testosterontherapie kan kans hartinfarct fors verhogen (11-3-2014)


Anabolen: een bloedprop zo groot als een baksteen in je lever
De oorzaak: een bescheiden anabolenkuur.

Combinatie groeihormoon en anabolen riskant voor hart
Finse wetenschappers van de National Public Health Institute denken dat anabolen wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn voor het hart. Niet op zichzelf, maar wel in combinatie met groeihormoon.

Plotse hartstilstand door anabolen
Het ene moment is er niets aan de hand en even later val je dood neer. Hartstilstand. Twee cases.