Opgeladen: 9-4-2016
Opgeborgen in: Anabolen & gezondheidsrisico's, Hart & bloedvaten
Translation: No translation yet

Pijn op de borst door anabolen

Jonge vrouwen hebben heel soms last van vasospastic Prinzmetal's angina, een syndroom waarbij de bloedvaten naar het hart dichtknijpen en er pijn in de borst ontstaat. Volgens Turkse cardiologen, verbonden aan Bezmialem Vakif University Medical School, kan dat ook gebeuren bij mannelijke bodybuilders die anabole steroïden gebruiken.

Geval
De bodybuilder had zich twee dagen eerder ook al met pijn in de borst gemeld. De artsen hadden zijn bloed onderzocht en een electrocardiogram gemaakt, maar geen afwijkingen gevonden. Omdat de pijn was afgezakt hadden de artsen de 32-jarige man daarom naar huis gestuurd. Maar nu was hij weer terug.

Dit keer ging de pijn niet weg, en straalde bovendien uit naar zijn nek en linkerarm. De man maakte zich zorgen.

Methenolone
De bodybuilder gebruikte al drie jaar het anabole steroid methenolone [de actieve stof in Primobolan], bekende hij. Eigenlijk zou hij daarvan twee keer per week een injectie met 100 milligram moeten nemen, maar de bodybuilder had die dosis opgevoerd. Hoeveel de man gebruikte vertellen de artsen niet.

Toen de artsen nogmaals een electrocardiogram maakten, moesten ze dit keer constateren dat het hart van de bodybuilder inderdaad niet goed werkte. En in het bloed van bodybuilder was, anders dan de vorige keer, dit keer de concentratie van een drietal merkers van beschadiging van de hartspier wel degelijk verhoogd.


Pijn op de borst door anabolen


Schone bloedvaten
Bij pijn op de borst - angina, is de wetenschappelijk term - zijn de bloedvaten die het hart voorzien van zuurstof meestal verstopt. Er zitten stolsels in of de wanden zijn verkalkt. Maar dat was bij de bodybuilder niet het geval, zie je op angiografieën hieronder. De bloedvaten waren schoon.


Pijn op de borst door anabolen


Pijn op de borst door anabolen


Diagnose
De bodybuilder had vasospastic Prinzmetal's angina, diagnosticeerden de artsen. Meestal komt dat bij jonge vrouwen vrouwen voor. Hoe Prinzmetal's angina precies ontstaat is niet bekend, maar cardiologen vermoeden dat natuurlijke steroidhormonen de bloedvaten dichtknijpen die het hart van zuurstof voorzien. De artsen vermoeden dat de anabole steroïden die de bodybuilder had gebruikt net zo'n effect hadden gehad.

Happy end
De artsen gaven de bodybuilder 3 keer per dag 60 milligram van diltiazem en 1 keer per dag 2.5 milligram ramipril. Diltiazem is een calciumantagonist. De stof verwijdt de bloedvaten waardoor de zuurstoftoevoer naar het hart toeneemt. Ramipril is een ACE-remmer. Het middel vermindert via de nieren het bloedplasma, waardoor het hart minder arbeid hoeft te leveren.

De aanpak hielp. De pijn verdween, en de bodybuilder kon weer naar huis. Een week later was hij nog steeds symptoomvrij.

Conclusie
De artsen zijn gesprokken van het geval. Als atleten dan toch riskante middelen als anabole steroïden gebruiken, vinden ze, dan zou dat onder medische begeleiding moeten gebeuren.

Bron:
TJEM 10 March 2016 1-3.

Meer:
Het bewijs: sterftegolf in het showworstelen (9-12-2015)
Trombose in de familie? Laat de anabolen dan maar staan... (24-11-2015)
Testosterontherapie kan kans hartinfarct fors verhogen (11-3-2014)


De sterkste man van Amerika is dood
Heeft dat iets te maken met anabolen?

Dexrazoxane en trimetazidine beschermen hart tegen anabolen
Dierstudie.

Plotse hartstilstand door anabolen
Verlaagt cortisolspiegel, verhoogt tetsosteronspiegel, verlaagt vetpercentage, vergroot spiermassa. Dierstudie. Dat dan weer wel.