Opgeladen: 30-11-2016
Opgeborgen in: Bèta-Alanine, Aminozuren, Duursportsupplementen
Translation: Beta-Alanine improves cyclists' final sprint and time trial performance (10-3-2017)

Bèta-Alanine verbetert prestaties wielrenners bij eindsprint, maar ook bij tijdrit

Bèta-Alanine verbetert de prestaties tijdens korte en intensieve inspanningen van 3 minuten, maar ook bij intensieve inspanningen die 6 minuten in beslag nemen. Dat ontdekten Australische sportwetenschappers, verbonden aan de universiteit van Griffith.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 17 doortrainde mannelijke wielrenners, die wekelijks 300 tot 600 kilometer fietsten. Van die renners kregen er 9 gedurende 8 weken elke dag 6.4 gram bèta-alanine. De overige renners kregen een placebo.

Resultaten
Voor en na de suppletieperiode moesten de wielrenners een supramaximale inspanningstest afleggen, met een intensiteit van 120 procent van de maximale zuurstofopname. De renners hielden dat een kleine drie minuten vol. Suppletie met bèta-alanine zorgde ervoor dat de renners die inspanning 11 seconden langer konden volhouden.


Bèta-Alanine verbetert prestaties wielrenners bij eindsprint, maar ook bij tijdritDe toename van het uithoudingsvermogen tijdens de supramaximale inspanningstest was het gevolg van een toename van het anaeroob vermogen, achterhaalden de onderzoekers.

Bèta-Alanine verbetert prestaties wielrenners bij eindsprint, maar ook bij tijdrit
De Australiërs lieten hun proefpersonen bovendien voor en na de suppletie een afstand van vier kilometer fietsen in zo'n kort mogelijke tijd. Daar hadden de renners zo'n zes minuten voor nodig. Suppletie met bèta-alanine snoepte 6 seconden van die tijd af.

Ook die prestatieverbetering was het gevolg van een toename van het anaeroob vermogen van de renners.


Bèta-Alanine verbetert prestaties wielrenners bij eindsprint, maar ook bij tijdritBron:
Appl Physiol Nutr Metab. 2016 Aug;41(8):864-71.

Meer:
Dankzij bèta-alanine leggen hardlopers de 800 meter vier seconden sneller af (1-3-2014)
Bèta-alanine verbetert uithoudingsvermogen in zestigplussers (23-12-2011)
Langzame bèta-alanine: geen speldenprikken en nog effectiever ook (21-12-2011)


Beta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd Wanneer heb je iets aan beta-alanine? Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door beta-alanine

Bèta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd
Sportwetenschappers van Ghent University ontdekten dat bij inname van bèta-alanine tijdens de maaltijd de concentratie carnosine in de spieren sneller toeneemt dan bij inname tussen de maaltijden door.

Wanneer heb je iets aan bèta-alanine?
Reguliere sporters hebben iets aan bèta-alanine als in hun sport intensieve bewegingen belangrijk zijn die langer dan 1 minuut duren.

Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine
In dit onderzoek van bewegingswetenschappers van Adams State College kregen worstelaars 4 gram bèta-alanine per dag.