Opgeladen: 5-5-2021
Opgeborgen in: Chondroïtine, Glucosamine, Gewrichten
Translation: Damaged intervertebral disc repaired by glucosamine and chondroitin | Case study (6-5-2021)

Beschadigde tussenwervelschijf herstelt door glucosamine en chondroïtine

Bijna twintig jaar geleden publiceerden Nederlandse onderzoekers een case study waarin een man die al 15 jaar problemen had met een beschadigde tussenwervelschijf herstelde door suppletie met glucosamine en chondroïtine.


Beschadigde tussenwervelschijf herstelt door glucosamine en chondroitin


Case study
Beschadigde tussenwervelschijf herstelt door glucosamine en chondroitin
De hoofdpersoon in de Nederlandse studie is een man van 56 die al 15 jaar last heeft van zijn rug. Hij blijft in beweging door veel tennis te spelen, maar zijn onderrug speelt geregeld op. De pijn straalt uit naar zijn been, waar hij ook een tintelend gevoel heeft. Waarschijnlijk klemt een beschadigde tussenwervelschijf een zenuw af.

De man besluit een supplement met glucosamine en chondroïtine te gaan gebruiken. Gedurende 9 maanden slikt de man elke 3 capsules met de combinatie. Elke capsule bevat 500 milligram glucosamine HCl, 400 milligram chondroïtine-sulfaat en 2 milligram mangaanascorbaat.

Daarna slikt de man nog eens 15 maanden elke dag 2 capsules.

Het product dat de man gebruikt is Cosamin DS. [cosamin.com]

Op het moment dat de suppletieperiode begint, een jaar later en nog eens een jaar later, maken de onderzoekers een MRI-scan van de onderrug van de man.

Resultaten
De scans lieten zien dat gedurende de twee jaar dat de man glucosamine en chondroïtine slikte, de beschadigde tussenwervelschijf [bij de grote pijl] herstelde. De hoeveelheid kraakbeen in de schijf nam toe.


Beschadigde tussenwervelschijf herstelt door glucosamine en chondroitin


Beschadigde tussenwervelschijf herstelt door glucosamine en chondroitin


De man had ook een uitstulping aan de beschadigde tussenwervel [kleine pijl]. Die uitstulping drukte op de zenuwbaan in de wervelkolom, en veroorzaakte mogelijk de pijn en tinteling in de benen van de man. De uitstulping verdween gedurende de suppletieperiode.

De scans laten ook een versleten tussenwervelschijf zien waarop het kraakbeen bijna volledig is verdwenen. In die tussenwervelschijf treedt geen verbetering op.

Conclusie
"The case suggests that long-term glucosamine and chondroitin sulfate intake may counteract symptomatic spinal disc degeneration, particularly at an early stage", resumeren de onderzoekers.

Ze voegen daar wel aan toe dat een case study wel van alles kan suggereren, maar niets kan bewijzen. Voor bewijzen zijn goed opgezette trials nodig.

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2003 Jun 10;3:2.

Meer:
Visolie tegen rugklachten? (2-1-2020)
Q10 beschermt kraakbeen in de rug misschien tegen slijtage (17-10-2018)
Resveratrol laat tussenwervelschijven groeien (10-12-2008)


Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag Olive Leaf Extract laat beschadigd kraakbeen sneller herstellen

Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten
Dat maken endocrinologen van de Duitse University of Goettingen op uit proeven met ratten.

Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag
Tussenwervelschijven bestaan uit kraakbeen, zitten tussen de wervels en zorgen ervoor dat de rug kan bewegen. Veel ernstige rugklachten ontstaan doordat die tussenwervelschijven zijn versleten of beschadigd.

Olive Leaf Extract laat beschadigd kraakbeen sneller herstellen
Chinese dierstudie.