Opgeladen: 21-7-2020
Opgeborgen in: Afslankmedicijnen, In de pijplijn, DNP
Translation: BAM15, the 'light' version of DNP (22-7-2020)

De light-versie van DNP heet BAM15

De light-versie van DNP heet BAM15
Australische onderzoekers, verbonden aan de University of New South Wales, doen proeven met een nieuw farmacologisch afslankmiddel, dat op ongeveer dezelfde manier werkt als DNP - maar dan zonder al die verschrikkelijke bijwerkingen. Wij lazen hun publicatie in Nature Communications.

BAM15
Zolang de vetzuchtepidemie maar blijft aanzwellen, gaat de zoektocht naar farmacologische afslankmiddelen door. Een deel van die zoektocht vindt plaats met het linke maar effectieve afslankmiddel DNP in het achterhoofd. Zou het mogelijk zijn om een molecuul te ontwerpen dat net zo effectief is als DNP, maar niet zo extreem gevaarlijk is?

DNP is een mitochondrial uncoupler: het zorgt ervoor dat de energiecentrales van de cel nog wel voedingsstoffen kunnen omzetten in energie, maar die niet goed kunnen opslaan in energiemoleculen als ATP.


De light-versie van DNP heet BAM15


Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Yale bestuderen een gemethyleerde analoog van DNP, DNPME. [Cell Metab. 2013 Nov 5;18(5):740-8.] Het Japanse Otsuka Pharmaceutical doet proeven met OPC-163493. [Nat Commun. 2019 May 15;10(1):2172.] En de Australiërs die het onderzoek produceerden waarover dit bericht gaat, experimenteren met N5,N6-bis(2-fluorophenyl)[1,2,5]oxadiazolo[3,4-b]pyrazine-5,6-diamine - kortweg: BAM15.

Studie
De Australiërs gaven muizen orale doses BAM15 en zagen dat in de uren na toediening het zuurstofverbruik van de dieren - en daarmee ook hun calorieverbruik - met enkele tientallen procenten toenam. Het effect was tijdelijk. Dat komt omdat de halfwaardetijd van BAM15 in muizen een luttele 1.7 uur is.


De light-versie van DNP heet BAM15


De light-versie van DNP heet BAM15


In andere experimenten, waarin muizen BAM15 door hun voer kregen, ontdekten de onderzoekers dat BAM15 alleen het calorieverbruik 's nachts verhoogde. Dat is niet zo raar, want muizen zijn nachtdieren, en eten dus bij voorkeur als het donker is. De dieren gingen niet meer bewegen door BAM15.

Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks ongeveer een gram BAM15 gekregen.

In weer een ander experiment gaven de onderzoekers muizen voer met extra suiker en vet [WD], waardoor de dieren dikker werden. Kregen de muizen ook BAM15, dan groeide de vetmassa minder, helemaal niet, of nam de vetmassa zelfs af. Het humane equivalent van de doses waarbij dit gebeurde, was respectievelijk een halve, een hele of anderhalve gram BAM15 per dag.


De light-versie van DNP heet BAM15


Bijwerkingen
BAM15 verhoogde de lichaamstemperatuur van de muizen niet, verminderde de vetvrije massa niet en leidde ook niet tot een verhoogde activiteit van vrije radicalen. Voor zover de onderzoekers konden achterhalen, verhoogt BAM15 ook de gevoeligheid voor insuline.

Conclusie
"BAM15 represents a rare mitochondrial uncoupler that prevents and reverses obesity without affecting food intake or lean mass", schrijven de onderzoekers.

"One limitation of BAM15 is low aqueous solubility, but this property did not affect oral bioavailability and indeed low aqueous solubility is an important parameter that enables BAM15 to penetrate membranes and enter mitochondria."

"Another limitation of BAM15 is a 1.7 h half-life and future directions will investigate formulation strategies to improve exposure."

"Collectively, the data presented herein supports further development of BAM15 as a potential therapeutic for obesity and metabolic diseases."

Toch even zeuren
Een farmacologisch afslankmiddel waarvan je een gram per dag nodig gaat hebben? Wij zijn toch wat minder optimistisch dan de Australiërs...

Bron:
Nat Commun. 2020 May 14;11(1):2397.

Meer:
Dierstudie: slank of dik, oud of jong, Bay 60-6583 verbetert je lichaamssamenstelling (8-7-2020)
Aza-6-Gingerol, een experimenteel afslankmiddel dat is gebaseerd op gember (15-9-2019)
12,13-DiHOME: een nieuw afslankmiddel? Of een nieuw dopingmiddel? (18-5-2018)


Tijdens bodybuildingwedstrijden zit het rioolwater tjokvol DNP 'Veilig' DNP-kuurschema, toch dodelijke afloop Het DNP-effect van anacardic acid in cashewnoten

Tijdens bodybuildingwedstrijden zit het rioolwater tjokvol DNP
Nederlandse bodybuilders gebruiken op grote schaal het levensgevaarlijke afslankmiddel DNP. Dat blijkt uit een analyse van het rioolwater tijdens twee bodybuildingevenementen.

'Veilig' DNP-kuurschema, toch dodelijke afloop
Een 50-jarige Duitse man, die graag wat kilootjes wilde kwijtraken, kocht via het internet het afslankmiddel DNP. Alleen domkoppen denken dat DNP gevaarlijk is, had hij zich laten vertellen.

Het DNP-effect van anacardic acid in cashewnoten
In cashewnoten zitten stoffen die op dezelfde manier werken als het illegale DNP, ontdekten onderzoekers van Tohoku University in Japan vijftien jaar geleden.