Opgepoetst: 23-8-2021
Opgeladen: 23-2-2012
Opgeborgen in: Psychologie, Placebo-effect, Immuunsysteem
Translation: Empathetic doctors have higher cure rate (20-3-2012)

Arts die meeleeft geneest beter

Als je ooit nog eens zo ziek wordt dat je leven in de handen van een arts ligt, neem dan een arts die je het gevoel geeft dat hij betrokken is. Volgens wetenschappers van de University of Wisconsin genezen zulke artsen beter dan die witgejaste stresskippen die voortdurend stiekem op hun horloge kijken.


Arts die meeleeft geneest beter


Studie
In 2009 publiceerden de onderzoekers in Family Medicine een studie waarin ze 348 patiënten volgden die allemaal kampten met een verkoudheid. De patiënten gingen naar een arts, en na afloop bepaalden de onderzoekers hoe betrokken de patiënten hun arts hadden gevonden. De onderzoekers vroegen de patiënten of hun arts ze op hun gemak stelde, ze liet uitspreken, naar ze luisterde, met ze meeleefde, goed uitlegde - en natuurlijk ook nog wat deed om de ziekte te bestrijden.

Resultaten
Maar liefst 84 patiënten kenden hun arts de maximale score [Perfect score/Perfect CARE] toe. De overige 264 deden dat dus niet [Non-perfect score/Sub-perfect CARE].

De artsen met de maximale scores bleken betere genezers. Hun patiënten waren na gemiddeld 7 dagen weer helemaal beter. Bij de patiënten van de minder betrokken artsen duurde het genezingsproces een dag langer. Bovendien leek het erop dat patiënten van betrokken artsen minder last hadden van de symptomen van hun virusinfectie.

De tabel hieronder is versimpeld. Klik er op voor een volledige versie.


Arts die meeleeft geneest beter


Arts die meeleeft geneest beter


De onderzoekers vermoeden dat het immuunsysteem een sleutelrol speelt in de genezende vaardigheden van meelevende artsen. Ze vonden in de neus van patiënten met een betrokken arts meer interleukine-8 dan in de neus van patiënten met een minder hoog scorende arts.

Interleukine-8 is een ontstekingseiwit dat een rol speelt bij de natuurlijke afweer. Het prikkelt immuuncellen om zich te begeven naar een plek in het lichaam waar ziektekiemen proberen binnen te dringen.

Bron:
Fam Med. 2009 Jul-Aug;41(7):494-501.

Meer:
Warmte en competentie versterken placebo-effect (9-8-2017)
Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser (12-3-2017)
Aanmoediging maakt sterker en fitter (28-5-2012)


Behoefte aan meer energie? Neem een placebo Een placebo werkt ook als je weet dat je een placebo slikt Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten

Behoefte aan meer energie? Neem een placebo
En ook als je ervan overtuigd bent dat zo'n stomme psychologische truc bij jou niet zal werken, kun je er toch baat bij hebben.

Een placebo werkt ook als je weet dat je een placebo slikt
Het placebo-effect is zo sterk dat een placebo ook werkt als je weet dat je iets slikt zonder actieve stoffen.

Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten
Sportschoenen waarvan je volgens de fabrikant harder gaat rennen. Trainingsoutfit waardoor je volgens de reclamemakers harder kunt fietsen, of in de gym zwaardere gewichten kunt tillen.