Opgeladen: 1-3-2018
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding
Translation: An anti-inflammatory lifestyle might enhance the effect of strength training (2-3-2018)

Door een anti-inflammatoire leefstijl reageer je beter op krachttraining

Een anti-inflammatoire leefstijl beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, en vertraagt veroudering, schreven we eerder. Dat is al heel mooi, maar het wordt misschien nog veel mooier. Want het zou zomaar kunnen dat een leefstijl die de concentratie ontstekingsfactoren in je lichaam verlaagt ervoor zorgt dat je, als je al wat ouder bent, beter op krachttraining reageert. Dat leiden wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, af uit een studie die binnenkort verschijnt in Experimental Gerontology.

Studie
De Wageningse onderzoekers Pim Knuiman en Roland Hangelbroek experimenteerden met 61 65-plussers, die fragiel waren of daar dicht tegen aanzaten: door veroudering nam hun spiermassa af, waren ze snel moe en gingen alledaagse lichamelijke bezigheden zoals lopen steeds meer moeite en tijd kosten.

Gedurende een half jaar lieten de onderzoekers hun proefpersonen twee keer per week krachttrainen onder begeleiding. Elke sessie bestond uit een korte systemische warming-up op een frustratiefiets [hoe hard je ook trapt, hij komt niet van zijn plaats], gevolgd door een full-body workout met oefeningen als de leg-press, de leg-extension, de chest-press, de lat-pulldown, de pec-dec en de cable-row.

De proefpersonen maakten 8-15 reps, en rustten tussen hun sets 1 minuut.

Resultaten
De krachttraining verhoogde de concentratie van de ontstekingsfactoren interleukine-6, TNF-alpha en interleukine-8 niet. De onderzoekers bepaalden die concentratie trouwens in rust, en niet vlak na een training.

De concentratie ontstekingsfactoren hing samen met het effect van de krachttraining: hoe meer ontstekingsfactoren er in het bloed van de proefpersonen zaten, hoe geringer het effect van de krachttraining op de spierkracht.


Door een anti-inflammatoire leefstijl reageer je beter op krachttraining

Door een anti-inflammatoire leefstijl reageer je beter op krachttraining

Door een anti-inflammatoire leefstijl reageer je beter op krachttraining


Conclusie
"To conclude, 6 months of whole-body resistance exercise training did not affect basal plasma levels of TNF-alpha, IL-6 and IL-8", resumeren Knuiman en Hangelbroek.

"In addition, elevated levels of plasma cytokines, especially TNF-alpha, were negatively correlated with increases in maximal strength for leg extension 1RM and leg press 1RM."

"Our findings suggest that that basal plasma levels of cytokines prior to starting resistance training can provide an indication of the response to resistance exercise training among frail older subjects. It might be worthwhile to include these cytokines in further studies that investigate the effects of resistance exercise training among older adults."

Bron:
Exp Gerontol. 2018 Feb 20. pii: S0531-5565(17)30676-9.

Meer:
Op hoge leeftijd houdt een anti-inflammatoire leefstijl je spieren op peil (26-2-2018)
Ontstekingsremmer ibuprofen laat immuuncellen spierweefsel opbouwen (24-6-2010)
Voor zeventigers is ontstekingsremmer ibuprofen anabool (10-7-2008)


Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomen<

Een dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering

Een anti-inflammatoir dieet beschermt tegen kanker

Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomen
Een voedingspatroon met relatief veel magnesium, kurkuma, omega-3-vetzuren, voedingsvezels, rode pepers en vitamine C verlaagt de hoeveelheid ontstekingsfactoren in het lichaam.

Een dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering
Volgens dit Spaanse onderzoek vertraagt een voedingspatroon met een geringe dietary inflammatory index het korter worden van de telomeerlengte.

Een anti-inflammatoir dieet beschermt tegen kanker
De kenmerken van dat dieet? Relatief veel vitamines, thee, kurkuma, goede vetzuren, magnesium en selenium, kruiden, pepers, vezels en knoflook. En weinig alcohol.