Opgeladen: 8-4-2017
Opgeborgen in: Anabolen & risico's, Horror & sensatie
Translation: Steroids of unknown origin, a bodybuilder and a rare disorder of the nervous system (31-5-2017)

Anabolen van onbekende herkomst, een bodybuilder en een zeldzame spierziekte

Drie weken nadat een gezonde bodybuilder van 24 jaar aan zijn tweede kuur was begonnen, werd hij ziek. Hij kreeg een zeldzame spierziekte, waarbij zijn immuunsysteem de zenuwbanen in zijn spieren aanviel. Oostenrijkse neurologen beschrijven het angstaanjagende geval in Muscle & Nerve.

Geval
De 24-jarige bodybuilder was ziek geworden tijdens zijn tweede anabolenkuur. Drie weken nadat hij testosterone from an unknown source was gaan injecteren, was de kracht in zijn handen geleidelijk verminderd en was hij moeilijker gaan lopen. Na vier maanden was de bodybuilder naar een arts gestapt.

De neurologen die de bodybuilder onderzochten ontdekten dat de man leed aan pure motor variant of chronic inflammatory demyelinating polyradiculoneuropathy. Dat is een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem de zenuwbanen in de spieren aantast.

Behandeling
De neurologen gaven de bodybuilder eerst intraveneuze immunoglobulinen. Dat zijn antistoffen uit het bloed van minstens duizend bloeddonoren. Bij de meeste mensen met de zeldzame spierziekte slaat die behandeling aan, maar dat gebeurde niet bij de bodybuilder.

Anabolen van onbekende herkomst, een bodybuilder en een zeldzame spierziekte

Anabolen van onbekende herkomst, een bodybuilder en een zeldzame spierziekte
Dus stapten de neurologen na enkele maanden over op het corticosteroid methylprednisolon en de immuunremmer azathioprine - en die combinatie werkte wel. Na enkele maanden stopten de neurologen de behandeling met methylprednisolon, en na een paar jaar stopten ze ook met de azathioprine. De bodybuilder was toen symptoomvrij. En 4 jaar later was hij dat nog steeds. De ziekte was in remissie gegaan.

Oorzaak?
De Oostenrijkers tasten in het duister over de oorzaak van de mysterieuze spierziekte.

"The close temporal relationship to anabolic steroid exposure and development of pure motor variant of chronic inflammatory demyelinating polyradiculoneuropathy suggests an immune-mediated demyelinating process triggered by the anabolic agent, but it may be purely coincidental", schrijven de neurologen. "Unfortunately, the exact composition and source of the anabolics remained unclear. Current knowledge about the potential neurotoxicity of anabolic steroids seems to indicate that they spare the peripheral nervous system."

De neurologen achten het dus onwaarschijnlijk dat anabole steroïden zelf pure motor variant of chronic inflammatory demyelinating polyradiculoneuropathy veroorzaken.

Waarschijnlijk gebruikte de bodybuilder ondergronds geproduceerde preparaten. Jammer genoeg werken lang niet alle ondergrondse werkplaatsen netjes. Vraag het maar aan William Ullmann, die chemicus die een paar jaar geleden een paar ondergronds gefabriceerde anabolica grondig analyseerde. Of aan William Llewellyn, de schrijver van de Anabolics-reeks. Hieronder zie je Llewellyns presentatie over de anabolenmarkt tijdens de National Drug Conference van 2012 in het Engelse Cardiff. Hij is onverminderd actueel.Het zou zomaar kunnen dat er in de producten die de Oostenrijkse bodybuilder niet alleen testosteron heeft gezeten...

Bron:
Muscle Nerve. 2017 Jan;55(1):E3-E5.

Meer:
Diabetes door kuur met trenbolone (16-5-2011)
Chemische bodybuilder ontwaakt na weken uit coma (13-4-2011)


Injecteerbaar preparaat met arsenicum doodt bodybuilder
Chemische sporters die hun spullen op de zwarte markt kopen, lopen het risico dat ze een injectable met dodelijke hoeveelheden arsenicum op de kop tikken.

Tin, lood, arsenicum en nog meer troep in ondergronds geproduceerde anabolen
Als je dit hebt gelezen, snap je ineens waarom farmacologische bodybuilders soms de meest idiote medische afwijkingen ontwikkelen.

Dood bodybuilder (28) zet agenten op spoor van ondergronds anabolenlab
De Spaanse politie rolt een anabolenring op, die niet alleen anabolen van legitieme producenten verkocht maar in een ondergrondse werkplaats ook anabolen vervalste. Die vervalsingen hebben een bodybuilder waarschijnlijk het leven gekost.