Opgeladen: 12-9-2017
Opgeborgen in: Afslanken, Zoetstoffen
Translation: Allulose, the low-calorie carb that boosts fat burning (19-11-2017)

Allulose, de calorie-arme koolhydraat die de vetverbranding verhoogt

Allulose, de calorie-arme koolhydraat die de vetverbranding verhoogt
In Japan is allulose dankzij Matsutani Chemical Industry al op de markt: een koolhydraat, die lijkt op fructose, nauwelijks calorieën bevat en de verbranding van vet verhoogt.

Allulose
Allulose (of d-allulose, of psicose, of d-psicose) lijkt op fructose, en zit in piepkleine hoeveelheden in tarwe en rijst. Het is bijna net zo zoet als suiker, maar het bevat nauwelijks calorieën.


Allulose, de calorie-arme koolhydraat die de vetverbranding verhoogt


Allulose, de calorie-arme koolhydraat die de vetverbranding verhoogtMatsutani produceert allulose, en brengt dat in Japan allulose als Rare Sugar Sweet-siroop [je ziet een flesje hierboven] op de markt. Het bedrijf hoopt dat fabrikanten van dieetvoeding wereldwijd allulose interessant gaan vinden, en investeert dus in onderzoek naar de gezondheidseffecten van allulose. Daardoor kon de Amerikaanse FDA in 2016 verklaren dat het allulose als 'veilig' beschouwde.

Studie
De onderzoekers gaven 13 gezonde proefpersonen bij twee verschillende gelegenheden een maaltijd, en bepaalden gedurende 4 uur na die maaltijd hoeveel koolhydraten en vetten de proefpersonen verbrandden. De ene keer dronken de proefpersonen een half uur voor de maaltijd een glas frisdrank met een beetje aspartaam, de andere keer een frisdrank met 5 gram allulose.

Resultaten
Na de maaltijd waaraan toediening van allulose voorafging, verbrandden de proefpersonen een beetje minder koolhydraten en een beetje meer vet dan na de maaltijd die voorafgegaan was door de aspartaam-frisdrank.


Allulose, de calorie-arme koolhydraat die de vetverbranding verhoogt


Allulose, de calorie-arme koolhydraat die de vetverbranding verhoogt


Allulose, de calorie-arme koolhydraat die de vetverbranding verhoogtMogelijk mechanisme
"With regard to the mechanisms of d-allulose's antiobese action, intestinal events may be suggested", schrijven de onderzoekers. "d-Allulose is known to have an inhibitory action of a-glucosidase, which breaks down sucrose into glucose in the small intestine."

Meer onderzoek
Om op basis van dit onderzoek nou al te spreken over 'een anti-obese werking', dat is wel erg optimistisch - zou je zeggen. Maar toen de onderzoekers dit artikel schreven hadden ze al de uitkomsten binnen van een andere humane studie. En daarin verloren proefpersonen inderdaad een beetje vetmassa nadat ze drie maanden elke dag 30 gram Rare Sugar Sweet hadden gebruikt.

We snaaiden de figuur hieronder van de webstek van Matsutani. [matsutani.co.jp]


Allulose, de calorie-arme koolhydraat die de vetverbranding verhoogtConclusie
"At a low dose, d-allulose enhanced postprandial fat oxidation and decreased carbohydrate oxidation in healthy humans", vatten de onderzoekers samen. "This indicates that d-allulose has the potential to be an antiobese sweetener in humans."

"Further studies in humans are needed to confirm these effects using a large number of individuals with various diseases such as diabetes and obesity and feeding d-allulose over a long-term period."

Bron:
Nutrition 43-44 (2017) 16-20.

Meer:
Lichaamsvet wegsmelten met Arabische gom (21-2-2015)
Meer energie en meer vetverbranding door onverteerbaar zetmeel (6-5-2012)
Dierstudie: onverteerbaar zetmeel uit cassave levert superieure energie (27-4-2012)


Vervanging van geraffineerde graanproducten door volle - dus met de voedingsvezels - scheelt je honderd kilocalorieen per dag

Afslanken? Gezonder worden? Kook je aardappelen en pasta een dag van tevoren

Maak je koolhydraten langzamer, en word een beetje slanker en gespierder

Vervanging van geraffineerde graanproducten door volle - dus met de voedingsvezels - scheelt je honderd kilocalorieën per dag
Je blijft makkelijker op gewicht, en je valt makkelijker af, als je de geraffineerde graanproducten in je dieet vervangt door de volle varianten daarvan. Je vervangt witbrood bijvoorbeeld door volkorenbrood, pasta door volkorenpasta en witte rijst door bruine.

Afslanken? Gezonder worden? Kook je aardappelen en pasta een dag van tevoren
Het afkoelen zorgt voor een biochemische verandering van de koolhydraten van die producten die voor gezondheidsfanaten bovengemeen interessant is.

Maak je koolhydraten langzamer, en word een beetje slanker en gespierder
Okee, het is maar een dierstudie, en jawel, ratten zijn geen mensen. Maar dan nog.