25.08.2011

Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder

Okee, het is maar een dierstudie, en jawel, ratten zijn geen mensen. Maar dan nog. Als die ratten gespierder en slanker worden doordat ze minder makkelijk te verteren koolhydraten krijgen, dan willen wij er alles van weten.

De onderzoekers, verbonden aan Harvard Medical School, publiceerden in 2004 een spraakmakende studie in The Lancet waarin ze de effecten van een laag-glycemisch dieet op vetzucht wilden bestuderen. Dat dieet komt erop neer dat je koolhydraten die snel in de vorm van glucose in je bloed komt - zoals suiker, glucose- en fructosestroop, aardappels en wit brood - vervangt door 'langzame koolhydraten'. Die zitten in volle graanproducten en bonen.

De onderzoekers vroegen zich af of zo'n dieet mensen kan helpen die bezig zijn diabeet te worden. Dus mestten ze ratten vet en verwijderden ze daarna met een chirurgische ingreep zestig procent van hun insulineproducerende cellen. In de figuren hieronder vertelt het pijltje wanneer die operatie plaatsvond. Na de operatie gaven de onderzoekers de ene helft van hun ratten een high-glycemic-dieet, en de andere helft een low-glycemic-dieet.

De ratten in de low-glyc-groep mochten zoveel eten als ze wilden, de ratten in de high-glyc-groep niet. Die werden dikker, dus beperkten de onderzoekers gedurende de proef hun voedselinname met enkele procenten. Zo zorgden ze ervoor dat beide groepen ongeveer even zwaar bleven.

Hoewel de ratten in de high-glyc-groep eigenlijk op dieet waren en de ratten in de low-glyc-groep niet, bouwden de dieren in de low-glyc-groep minder vet op, maar wonnen ze meer vetvrije massa.


Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder


Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder


In de low-glyc-groep waren de insuline- en glucosespiegel lager, en was de adiponectinspiegel hoger. Adiponectin is een hormoon dat wordt uitgescheiden door gezonde vetcellen. Het laat spiercellen meer voedingsstoffen opnemen uit de bloedbaan.

Bron:
Lancet. 2004 Aug 28-Sep 3;364(9436):778-85.

Meer:
Op dieet? Geroosterd brood uit de vriezer is beter (15-5-2008)
Afvallen met low-glyc gaat beter, maar is moeilijk vol te houden (18-3-2008)
Review: afvallen gaat beter met een laag-glycemisch dieet (19-7-2007)