Opgeladen: 26-7-2022
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine E
Translation: How vitamin E supplementation can contribute to vitamin E deficiency (27-7-2022)

Hoe suppletie met vitamine E een tekort aan vitamine E in de hand kan werken

Het probleem met vitamine E-suppletie in forse doses is dat er a. meerdere vormen van vitamine E zijn, b. supplementen meestal slechts een specifieke vorm van vitamine E bevatten en c. die specifieke vorm andere vitamine E-varianten verdringt. Daardoor kan overenthousiaste vitamine E-suppletie dus het lichaam beroven van vitamine E. De studie die dit aantoonde, dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw.


Hoe suppletie met vitamine E een tekort aan vitamine E in de hand kan werkenStudie
In 1985 publiceerde de onderzoeksgroep van de Amerikaanse biochemicus Edward Dratz een kleine humane studie, waarin 8 gezonde proefpersonen van 30-60 jaar gedurende 8 weken dagelijks een supplement met vitamine E slikten.

In dat supplement zaten 1200 eenheden alfa-tocoferol. De onderzoekers gebruikten een synthetische en racemische vorm van alfa-tocoferol.

Je hebt tocoferolen in verschillende soorten en maten. Je hebt alpha-, bèta-, gamma- en delta-tocoferol.

Goede bronnen van alpha-tocoferol zijn zonnebloempitten en -olie, maar daar zit nauwelijks gamma-tocoferol in. Gamma-tocoferol zit weer wel in sesamzaad, noten en lijnzaad.


Hoe suppletie met vitamine E een tekort aan vitamine E in de hand kan werkenDaarnaast heb je ook nog hebt alpha-, bèta-, gamma- en delta-tocotrienol, maar daarover hebben we het nu niet.

Resultaten
De onderzoekers bepaalden in het bloed van hun proefpersonen de concentratie alfa- en gamma-tocoferol. Tijdens het experiment ging de concentratie van alfa-tocoferol omhoog, maar ging de concentratie gamma-tocoferol juist omlaag.


Hoe suppletie met vitamine E een tekort aan vitamine E in de hand kan werkenHieronder zie je analyses van het bloed van een willekeurige deelnemer. Suppletie met alfa-tocoferol verminderde de concentratie gamma-tocoferol, maar had geen effect op de concentratie van de bèta- en delta-analogen.


Hoe suppletie met vitamine E een tekort aan vitamine E in de hand kan werkenBetekenis
Tocoferolen zijn antioxidanten. Elke vorm van vitamine pakt antioxidanten op een net iets andere manier aan. Suppletie met hoge doses alfa-tocoferol zorgt er misschien voor dat vrije radicalen via de alfa-tocoferol-aanpak beter aan banden worden gelegd, maar de prijs die je daarvoor moet betalen is dat gamma-tocoferol zijn werk minder goed kan doen.

Dit verklaart waarom in veel studies waarin proefpersonen langdurig hoge doses vitamine E - lees: synthetische alfa-tocoferol - kregen van positieve effecten op de gezondheid geen sprake is.

Bron:
J Nutr. 1985 Jun;115(6):807-13.

Meer:
Twee jaar langer leven door extra vitamine E (9-5-2017)
Teveel cortisol in je lichaam? Misschien helpt vitamine E (2-4-2017)
Met drie eitjes erbij neemt de opname van vitamine E uit salade fiks toe (20-10-2016)


Vitamine E beschermt testes tijdens kuur Is vitamine E een haargroeimiddel? Hoe slecht is vitamine E voor spiergroei?

Vitamine E beschermt testes tijdens ananabolenkuur
Suppletie vermindert de aanslag die vrije radicalen tijdens toediening van testosteronpropionaat doen op de cellen van de testes.

Is vitamine E een haargroeimiddel?
Een supplement met tocotrienolen, een groep stoffen die allemaal vallen onder de noemer van vitamine E-analogen, helpt kalende mannen misschien aan meer haar.

Hoe slecht is vitamine E voor spiergroei?
Gisteren schreven we over een Noors onderzoek, waarin suppletie zestigplussers supplementen met vitamine C en E slikten en gingen trainen met gewichten.