Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamines       Cosmeceuticals       Vitamine E       Haargroeimiddelen    

2 9 - 0 4 - 2 0 0 9

  Vitamine E is haargroeimiddel (nutraingredients.com 28-Apr-2009)

Een supplement met tocotrienolen, een groep stoffen die allemaal vallen onder de noemer van vitamine E-analogen, helpt kalende mannen aan meer haar. Dat zou blijken uit een nog niet gepubliceerde studie die volgende week wordt gepresenteerd op Vitafoods International 2009, een conferentie waar onderzoekers hun nieuwe ontdekkingen op het gebied van nutriceuticals presenteren. Dat meldt NutraIngredients.com, een website voor makers van functional foods en supplementen.

In het experiment, uitvoerd door de University of Science Malaysia, kregen 28 mannen met een slinkende haardos elke dag een complex met honderd milligram tocotrienolen. De mannen waren tussen de 18 en 59 jaar. Na acht maanden bleek dat per vierkante centimeter het aantal haren op hun hoofdhuid met 42 procent was toegenomen.

Tocotrienolen behoren samen met tocoferolen tot de groep van anti-oxidante stoffen die we vitamine E. Daarbij moet je meteen opmerken dat sommige onderzoekers zich afvragen of vitamine E wel echt een vitamine is. Die twijfel is vooral gezaaid door de honderden studies waaruit is gebleken dat suppletie met vitamine E niks doet, en in hoge concentraties zelfs ietsiepietsie schadelijk is. Die studies hadden echter betrekking om tocoferolen, niet op tocotrienolen.


Vitamine E is haargroeimiddel


Hierboven zie je de basisformule van tocoferol. De vier tocoferolen die onderzoekers kennen verschillen van elkaar door de groepen die aan de aromatische ring hangen. Tocotrienolen hebben een ander skelet, met in de staart rechts meer onverzadigde bindingen. Ook van tocotrienolen hebben we vier analogen.


Vitamine E is haargroeimiddel


Het supplementen dat de kalende mannen kregen heet Tocomin SupraBio. De maker van de supplement is het Maleise bedrijf Carotech, dat uit reststromen van de Maleise palmolie-industrie vitamine E-analogen vist en
Vitamine E is haargroeimiddel
daarvan additieven en supplementen maakt. Carotech vertelt op zijn webstek carotech.net dat het 's werelds grootste producent van tocotrienolen is. Carotech heeft het onderzoek betaald en zal op zes mei op Vitafoods bij monde van Sharon Ling verkondigen hoe goed Tocomin SupraBio werkt.


Vitamine E is haargroeimiddel


Ling is Carotechs PR-kanon. Ze zou hebben meegewerkt aan dertig trials, aldus de informatie die Carotech over haar aan de organisatie van Vitafoods heeft gegeven. Als dat zo is, dan zijn die niet gepubliceerd. Wij hebben ze in ieder geval niet kunnen vinden.

In de jaren tachtig hebben onderzoekers trouwens ook al eens naar het effect van vitamine E op haargroei gekeken, in studies waarin ze het uitvallen van haar door kankermedicijnen wilden tegengaan met alfa-tocoferol. Dierstudies verliepen hoopvol, [Cancer Chemother Pharmacol. 1987;20(4):291-6.] maar in humane studies bleek van beschermend effect geen sprake. [N Engl J Med. 1986 Oct 2;315(14):894-5.] [Cancer Treat Rep. 1986 Oct;70(10):1213-4.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken