Opgeladen: 7-11-2018
Opgeborgen in: Afslanken
Translation: Weight loss attempts at Weight Watchers more successful than at hospital (8-11-2018)

Aanpak van Weight Watchers effectiever dan die van ziekenhuizen

Aanpak van Weight Watchers effectiever dan die van ziekenhuizen
Wie onder begeleiding overtollige kilo's vet wilt kwijtraken, heeft een tikkie meer kans op succes bij commerciële organisaties als de Weight Watchers dan bij professionals die zijn verbonden aan een ziekenhuis. Dat is de strekking van een studie die onderzoekers van de University of Western Australia publiceerden in Nutrition Journal.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 467 mensen met een BMI van 27-35, die gedurende een jaar onder begeleiding op een afslankdieet gingen en probeerden gewicht kwijt te raken.

De helft van hen deed dat via een ziekenhuis. Deze studiedeelnemers kregen begeleiding van getrainde verplegers, die een dieet samenstelden volgens de richtlijnen van de overheid, en probeerden de studiedeelnemers meer te laten bewegen.

De andere helft viel af via de Weight Watchers. Op de markt opererende organisaties als de Weight Watchers hebben een wat andere aanpak dan ziekenhuizen, en zijn vrijer om af te wijken van de richtlijnen van de overheid. De onderzoekers werden tussen twee haakjes betaald door de Weight Watchers.

Resultaten
Beide groepen verloren gewicht, maar de Weight Watchers-groep [CP] deed dat overtuigender dan de groep die afslankte via het ziekenhuis [SC]. Zowel na 6 als na 12 maanden afslanken had de laatstgenoemde groep 3.3 meer kilo's verloren dan de eerstgenoemde.


Aanpak van Weight Watchers effectiever dan die van ziekenhuizen


Aanpak van Weight Watchers effectiever dan die van ziekenhuizen


Toch was het niet zo dat de Weight Watchers de deelnemers strenger lieten lijnen dan de begeleiders van de ziekenhuizen. De energie-inname van beide groepen verschilde niet van elkaar, zie je hierboven.

Wel zaten er verschillen tussen de samenstelling van het dieet van beide groepen. De Weight Watchers gaven hun deelnemers een dieet met meer vezels en meer eiwitten. Volgens eerder gepubliceerde studies dragen die twee factoren bij aan gewichtsverlies.


Aanpak van Weight Watchers effectiever dan die van ziekenhuizen


Aanpak van Weight Watchers effectiever dan die van ziekenhuizen


Toen de onderzoekers de samenhang bepaalden tussen aan de ene kant het gewichtsverlies van de deelnemers, en aan de andere kant hun inname van vezels en eiwitten, bleken beide factoren bij te dragen aan het gewichtsverlies.

Conclusie
"Participation in a behavioural weight loss intervention leads to improvements in diet quality, and these were significantly greater among those attending a group-based commercial programme than those receiving support provided in primary care", concluderen de onderzoekers.

"Weight loss in both groups was associated with increased dietary fibre density and protein density, which occurred concurrently with reductions in absolute intakes of fat, carbohydrate and total energy, suggesting these are important dietary targets for weight loss."

Bron:
Nutrition Journal (2018) 17:64.

Meer:
Afslanken zonder moeite? Ontbijt later, dineer eerder (11-9-2018)
Slank zijn en toch pasta eten (9-4-2018)
Afslanken gaat sneller met champignons (11-3-2018)


Negen manieren om moeiteloos vet te verliezen
Het is prima mogelijk om dikke mensen weer slank te maken zonder afmattende workouts, zonder rigoureuze diƫten, maar gewoon door kleine veranderingen in hun leefstijl aan te brengen.

Paleodieet maakt vetcellen lui (en als je wilt afslanken is dat precies wat je wilt)
In de versie van het paleodieet die de Zweedse voedingswetenschapper Caroline Blomquist twee jaar heeft bestudeerd zitten geen industrieel geproduceerde voedingsmiddelen, toegevoegde suikers, granen en zuivel, maar wel veel groenten, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden.

Op gewicht blijven en afslanken gaat beter met bonen
Knikker de pasta, rijst en aardappelen geheel of gedeeltelijk uit je dieet en vervang die door erwten, capucijners, witte bonen of een andere eetbare boon. Je zult zien dat je daardoor automatisch een beetje lichaamsvet verliest.