|
Weekeinden saboteren afslankpogingen
Je doet je best om af te vallen, maar je schiet niet erg op. Je zou graag de overtollige kilo's vet graag sneller zien verdwijnen. Volgens een Amerikaanse studie uit 2008 gaat het mis in de weekeinden.
Studie
Negentien proefpersonen vielen gedurende dat jaar af doordat ze minder gingen eten [CR]. Nog eens 19 proefpersonen vielen af doordat ze meer gingen bewegen [EX]. Tenslotte deden 10 proefpersonen in de controlegroep geen enkele poging om af te vallen [HL].
Resultaten
De figuren hieronder vertellen hoe dat mogelijk was. Op zaterdagen en zondagen steeg de inname van energie. De afslankers hadden kennelijk besloten dat ze zich mocht verwennen met calorierijk voedsel. Ze gingen ook een beetje minder bewegen, maar die afname was statistisch niet significant.
De meer-bewegers vielen op ma-di-wo-do 0.32 kg af, maar werden op vr-za-zo weer 0.24 kg zwaarder. De minder-eters verloren op ma-di-wo-do 0.28 kg, maar werden op vr-za-zo weer 0.06 kg zwaarder. In de weekeinden stopte dus niet alleen het afvallen, maar ging zelfs een deel van het afslankresultaat weer verloren.
De onderzoekers monitorden hun proefpersonen voordat ze aan hun afslankpogingen begonnen. In die periode was het weekeinde-effect nog sterker. Dat kwam niet alleen omdat de afslankers in de weekeinden meer gingen eten, maar ook fors minder bewogen.
Conclusie
"Weekend dietary indulgences contribute to weight gain or cessation of weight loss", schrijven de Amerikanen. "Our results support the importance of maintaining consistent dietary and physical activity patterns throughout the week to avoid unwanted weight gain and to facilitate consistent weight loss."
Misschien zouden diëtisten afslankers kunnen adviseren om hun 'vrije eetmoment' te beperken tot een uur per week, of tot een enkele maaltijd. Een compleet weekeinde zondigen is, ehm, zonde.
Bron:
Meer:
|
|