21.02.2012

Blije mensen worden minder snel verkouden

Als je wordt besmet met een griep- of verkoudheidsvirus is de kans dat je daadwerkelijk ziek wordt veertig procent kleiner als je blij, energiek en in harmonie door het leven gaat dan als je het zonder die positieve gevoelens moet stellen. Een positieve gemoedstoestand heeft een positief effect op je immuunsysteem, aldus psychologen van Carnegie Mellon University.

Studie
Het onderzoek dat Sheldon Cohen in 2006 publiceerde in Psychosomatic Medicine is een reprise op een eerdere en soortgelijke studie uit 2003. Daarin besmetten de onderzoekers zo'n driehonderdvijftig proefpersonen met een verkoudheidsvirus, en keken ze vervolgens wie van hen ook daadwerkelijk verkouden werd. [Psychosom Med. 2003 Jul-Aug;65(4):652-7.] De onderzoekers ontdekten dat proefpersonen die zich energiek, blij en kalm voelden - en dus een positive emotional style hadden - minder vaak verkouden werden.

In 2006 deden de onderzoekers die studie nog eens dunnetjes over met een kleine tweehonderd vrouwen van 21-55 jaar als proefpersoon. Twee weken voordat de proefpersonen neusdruppels kregen met het rhinovirus RV39 of het griepvirus A/Texas/36/91 moesten ze vragen over hun gemoedstoestand beantwoorden. Nadat de proefpersonen waren besmet verbleven ze een week in quarantaine, en keken de onderzoekers wie van hen ziek werd.

Resultaten
De 33.3 procent van de vrouwen met de geringste positive emotional style werden vaker ziek dan de 33.3 procent van de vrouwen met de sterkste positive emotional style. Een negative emotional style - waarvan sprake is als de proefpersonen ongelukkig, boos of gespannen zijn - verhoogt de kans op ziekte niet. Positieve gevoelens verbeteren kennelijk je natuurlijke afweer, maar andersom hebben negatieve gevoelens er geen negatief effect op.


Blije mensen worden minder snel verkouden


De onderzoekers keken vervolgens ook of de gemoedstoestand van hun zieke proefpersonen ervoor zorgde dat die minder last van hun infectie hadden. Ook in dat geval hadden de positief ingestelde proefpersonen minder last van het virus dat ze onder de leden hadden. In dat geval waren de proefpersonen met veel negatieve gevoelens wel slechter af. Zij hadden meer last van hun ziekte dan personen met minder negatieve gevoelens.


Blije mensen worden minder snel verkouden


Conclusie
"We found that the tendency to express positive emotions was associated with greater resistance to developing a cold", conluderen de onderzoekers. "We also found that positive emotional style was associated with fewer self-reported symptoms after removing the possible contributions of objective illness."

Bron:
Psychosom Med. 2006 Nov-Dec;68(6):809-15.

Meer:
Verkouden? Rustig doortrainen kan prima (10-12-2011)
Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink (18-10-2011)
Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid (17-4-2009)