06.04.2011

Afslanktip: ontbijt met mate

'Het ontbijt' is in voedingsland net zoiets als 'de vrije markt' in de politiek. Het is heilig verklaard. Hoe meer van je dagelijkse kcals je 's morgens binnenkrijgt, des te slanker ben je, aldus sommige voedingsexperts. Onderzoekers van de Technical University of Munich vermoeden echter dat je beter zo licht mogelijk kunt ontbijten als je wilt afvallen.

Studie

Afslanktip: ontbijt met mate
De onderzoekers volgden 280 obese mensen en 100 mensen met een gezond gewicht respectievelijk 10 en 14 dagen achtereen. In die periode registreerden ze hoeveel kcals hun onderzoeksobjecten binnenkregen - en wanneer. Daarna keken de onderzoekers of er een verband was tussen ontbijtgewoonten en de totale inname van kcals.

Resultaten
De onderzoekers hadden gehoopt dat als de proefpersonen meer aten bij het ontbijt, ze gedurende de rest van de dag minder zouden eten. Maar dat was niet zo. De inname van kcals bij het ontbijt had geen invloed op de inname van kcals bij de andere maaltijden. De inname van kcals bij het ontbijt wordt dus niet later op de dag gecompenseerd. De figuren hieronder hebben betrekking op de proefpersonen met een gezond gewicht.


Afslanktip: ontbijt met mate


Afslanktip: ontbijt met mate


De figuren hierboven hebben betrekking op de obese mensen. Voor hen geldt hetzelfde als voor de individuen met een gezond gewicht: hoe zwaarder ze ontbeten, des te meer kcals aten ze gedurende de hele dag.

Conclusie
Ontbijt als een vorst, lunch als een heer en dineer als een bedelaar, zeggen sommige voedingskundigen nog steeds tegen mensen die willen afvallen. De onderzoekers denken dat die wijsheid niet klopt.

"Higher energy intake at breakfast is highly associated with greater whole day energy intake in normal weight and obese subjects", concluderen de onderzoekers. "Therefore low energy intake at breakfast can be helpful to lower daily intake and improve the energy balance during treatment of obesity. Whether or not this approach really favours weight loss has to be examined in further interventional studies."

Bron:
Nutr J. 2011 Jan 17;10:5.

Meer:
Afvallen met meer maaltijden per dag gaat niet vlotter (27-12-2009)
Wat gebeurt er als je de lunch overslaat? (4-1-2008)