06.12.2011

Zo werkt de creatine-dragon-combinatie

Athletic Edge Nutrition heeft Creatine RT, het sjieke Jarrow Formulas heeft Creatine Surge en Magnum heeft Big C. Combinatiepreparaten met creatine en extracten van het keukenkruid dragon of Artemisia dracunculus slaan aan. Een dierstudie van Pennington Biomedical Research Center vertelt hoe die supplementen zouden kunnen werken.

Op 26 mei 2011 verwierven drie Duitse onderzoekers - Ralf Jaeger, Ivo Pischel en Martin Purpura - het Amerikaanse patent voor verbeterde supplementen met creatine en L-carnitine. [United States Application US20110123654] Door de toevoeging van een extract van Artemisia dracunculus zou de opname van die stoffen door de spiercellen verbeteren, aldus het patent.

Het patent bevat informatie die je ook kunt vinden in een abstract dat de onderzoekers in 2008 publiceerden in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. [Journal of the International Society of Sports Nutrition 2008, 5(Suppl 1):P4.] [Offline]

Het abstract beschrijft een studie waarin creatine na inname sneller uit bloed verdwijnt van menselijke proefpersonen als die ook 1000 mg Artemisia dracunculus-extract slikken. [A] In de figuur hieronder staat de B-curve voor de creatineconcentratie in het bloed van proefpersonen die alleen creatine slikten.


Zo werkt de creatine-dragon-combinatie


Artemisia dracunculus jaagt creatine de spiercellen in, suggereert de studie. Of dat echt zo is, vertelt de studie niet. Onderzoeker Ivo Pischel publiceerde in 2011 een ander abstract, dat aantoonde dat in gezonde mensen Artemisia dracunculus de werking van insuline een beetje versterkt. [Journal of the International Society of Sports Nutrition 2011, 8(Suppl 1):P16.] Dat verklaart waarom kruidengenezers dragon in veel landen hebben gebruikt als middel tegen diabetes. [Proc Nutr Soc. 1991 Dec;50(3):641-51.] Omdat spiercellen creatine beter opnemen in combinatie met glucose en insuline zou dat het mechanisme kunnen zijn waarlangs de creatine-dragon-combinatie werkt.

Fundamenteel onderzoek van Pennington Biomedical geeft meer inzicht. In een dierstudie, die in 2011 verscheen in de Journal of Nutritional Biochemistry, gaven de onderzoekers in muizen die slecht reageren op insuline voer dat voor 1 procent bestond uit een ethanol-extract van Artemisia dracunculus [PMI5011]. De HOMA-index [de nuchtere glucosespiegel vermenigvuldigd met de nuchtere insulinespiegel] verminderde daardoor. Dat betekent dat het extract de cellen beter liet luisteren naar insuline.


Zo werkt de creatine-dragon-combinatie


Zo werkt de creatine-dragon-combinatie


In de spiercellen van de muizen zorgde het extract voor een verhoogde aanmaak van zo ongeveer alle eiwitten die de insulinereceptor laten werken - van de insulinereceptor IR tot het transporteiwit GLUT4 tot insuline-receptorsubstraat tot Akt. Hoe Artemisia dracunculus dat precies doet weten de onderzoekers niet precies. Misschien doordat het extract de activiteit van phosphatase-enzymen verhoogt, denken ze. Phosphatases knippen fosfaatgroepen af van moleculen en activeren zo misschien de insulinereceptor.

De onderzoekers ontdekten trouwens ook nog een ander interessant effect van Artemisia dracunculus. "Skeletal muscle from animals randomized to PMI 5011 was demonstrated to have decreased 20S proteasome activity and reduced gene expression of specific proteins as part of the ubiquitin–proteasome system in skeletal muscle", schrijven ze.

Bron:
J Nutr Biochem. 2011 Jan;22(1):71-8.

Meer:
Fenegriek verbetert werking creatine (23-6-2011)
Artisjok beschermt nieren tegen creatine (2-1-2009)
Plantaardige insuline-mimmickers verbeteren werking creatine (3-9-2007)